Hlavní obsah

Ukrajinští Maďaři žádají po tisících o maďarský pas a občanství v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užhorod

Pět až sedm tisíc obyvatel Zakarpatské Ukrajiny podalo od počátku roku žádost o maďarský pas a přihlásilo se k maďarskému občanství. Využili tak nového ustanovení maďarského zákona, který zahraničním Maďarům umožňuje ve zjednodušeném řízení získat maďarský pas a využívat práv občanů Evropské unie. Na západní Ukrajině se k maďarské národnosti hlásí zhruba 150 000 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle informací ukrajinských médií maďarský konzulát v Užhorodu otevřel speciální kancelář v Berehovu (Beregszász), které je centrem maďarské menšiny na západní Ukrajině. Ve městě, kde žije asi 26 000 lidí, prý každou půlhodinu přijímají novou žádost o maďarský pas.

Obyvatelé západní Ukrajiny maďarské národnosti, stejně jako etničtí Maďaři žijící kdekoli jinde, mohou od počátku letošního roku využívat ustanovení nového maďarského zákona o občanství. Právní úprava umožňuje zahraničním Maďarům požádat o maďarské občanství ve zjednodušeném řízení na základě etnického původu a znalosti maďarštiny. Mimo Maďarsko žije asi 3,5 miliónu etnických Maďarů, hlavně v Rumunsku, na Slovensku, v Srbsku a na Ukrajině.

Maďarský zákon vyvolal protesty zejména na Slovensku. Bývalá vláda Roberta Fica přijala odvetný zákon, na jehož základě občané po získání občanství jiného státu přijdou o slovenskou státní příslušnost. Zatím přišlo tímto způsobem o slovenské občanství 25 osob. Nynější vláda premiérky Ivety Radičové chce zákon zmírnit kompromisní novelou.

Snadný přístup k občanství státu EU

Ani ukrajinské zákony neumožňují dvojí občanství, ale to podle užhorodských médií zájem o maďarský pas nijak nesnižuje. Ukrajinské úřady zatím zájem etnických Maďarů o maďarské občanství nijak nekomentovaly.

Žádosti o občanství vyřizuje maďarský konzulát během tří měsíců. Požadavky jsou podle užhorodských novinářů minimální - kromě základní znalosti maďarštiny jsou to maďarské "kořeny". V zakarpatských podmínkách stačí, aby se kdokoli z předků žadatele narodil na území Zakarpatska do roku 1918 nebo v letech 1938-45, kdy byl region součástí Maďarska (Uher).

"Tak snadný přístup k občanství státu Evropské unie Ukrajinci ještě nikdy neměli," komentoval situaci zpravodajský server Zakarpaťje onlajn.

Ukrajinská média odhadují, že během letoška může získat maďarský pas 250 až 400 000 etnických Maďarů žijících mimo území Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám