Hlavní obsah

Kreml ruší střídání zimního a letního času

Právo, sw
Moskva

Obyvatelé Ruska přesunou ručičky svých hodinek naposledy o hodinu vpřed v noci na 27. března. Prezident Dmitrij Medvěděv totiž rozhodl zrušit neoblíbené přecházení z letního na zimní čas a zpět.

Foto: Profimedia.cz

Změna času podle ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva škodí lidem i zvířatům.

Článek

To se v tehdejším Sovětském svazu, resp. následně Rusku praktikuje od roku 1981. Celá země tak zůstane u letního času, informovala agentura RIA Novosti.

„Rozhodl jsem o zrušení přechodu na zimní čas počínaje podzimem tohoto roku,“ prohlásil v úterý prezident.

„Už jsme si zvykli každé jaro a podzim posouvat hodinové ručičky a všichni na to ze zvyku nadáváme, protože to skutečně narušuje lidský biorytmus. Každého to rozčiluje – všichni buď zaspávají, nebo se budí příliš brzy a nevědí, co během přebytečné hodiny dělat,“ vysvětlil Mědvěděv.

Změna času podle něj neškodí pouze lidem. „Ani nemluvím o kravách a dalších zvířatech, která nechápou, proč k nim dojičky přicházejí v jinou dobu,“ vysvětlil prezident.

Letní čas, který je oproti „přirozenému“ času posunut o hodinu vpřed, byl v Rusku poprvé zaveden v létě 1917.

V současné podobě ale existuje od jara 1981. Hlavním důvodem přechodů byla údajná úspora energie, ta je ale podle řady odborníků diskutabilní. Vědci se už spíše shodnou, že změna času není příznivá pro lidský organismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám