Hlavní obsah

Rusku uletěla vojenská družice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská armáda zřejmě ztratila vojenskou družici, kterou v úterý večer vynesla z arktického kosmodromu Pleseck nosná raketa Rokot. Po úspěšném startu pozemní řídící středisko s družicí ztratilo kontakt a aparát objevily až americké monitorovací služby. Družice se ocitla na neplánované oběžné dráze a šance na její využití je podle ruských médií mizivá.

Foto: Profimedia.cz

Stráž u kosmodromu Pleseck

Článek

Družice Geo IK2 měla podle oficiální zprávy plnit "zeměměřičské úkoly vojenského charakteru". Do vesmíru se měla vydat už loni v prosinci, ale z technických důvodů byl její start odložen na počátek února. Ruské řídící středisko dnes ráno s družicí sice navázalo radiový kontakt, ale vzhledem k její neplánované poloze experti o možnosti jejího využití pochybují.

Moskevská média připomínají, že před dvěma měsíci se podobná nehoda stala ruské navigační družici GLONASS-M, která po startu zamířila úplně jinam, než se předpokládalo. Družice, která měla být součástí budovaného ruského navigačního systému, nakonec skončila ve vlnách Pacifiku.

Novináři ruského listu Kommersant spočítali, že pravděpodobná ztráta družice Geo IK2 je šestnáctým neúspěchem ruské kosmonautiky za posledních pět let. Nosná raketa Rokot, která družici vynesla do vesmíru, je modifikací ruské mezikontinentální balistické rakety RS-18 (SS-19 podle klasifikace NATO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám