Hlavní obsah

Američtí diplomaté: Putin je alfa samec a Batman, jehož Robinem je Medvěděv

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti, Guardian
Moskva

Největší kontroverze v mezinárodních vztazích vyvolala v uniklých tajných depeších amerických diplomatů jejich barvitá hodnocení politiků. Ruského premiéra Vladimira Putina označili za alfa samce, podle nich je Putin Batman, zatímco prezident Medvěděv hraje roli Robina.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Batman Putin a Robin Medvěděv

Článek

Ruský prezident Medvěděv „hraje roli Robina pro svého muže síly Batmana, jímž je Putin, napsala americká ambasáda v Moskvě v depeši, která je mezi zveřejněnými zprávami na serveru WikiLeaks.

Podle této zprávy je Medvěděv váhavý a bledý před svým alfa samcem Putinem.

Podle jiné zprávy je Rusko největší kleptokracií a tajné služby využívají mafiánské bossy, aby za ně dělali špinavou práci, podle jedné zprávy jsou vazby tak těsné, že se dá hovořit  o „virtuálním mafiánském státu“.

Rusko vzbuzovalo také obavy kvůli vazbám na Francii a Itálii. USA vadil prodej francouzského nosiče vrtulníků do Ruska, což podle ministra obrany USA Roberta Gatese vysílalo nejasné signály jak vůči Rusku, tak vůči spojencům ve střední a východní Evropě

Berlusconi se svému hodnocení zasmál

Podle Američanů měl italský premiér Silvio Berlusconi s Putinem až příliš vřelé vztahy. V depeších se píše i o Berlusconiho divokých večírcích.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

„Berlusconi je nezodpovědný, domýšlivý a neefektivní coby moderní evropský vedoucí představitel,“ cituje italský tisk americkou chargée d'affaires v Římě Elizabeth Dibbleovou. Ta v jiném telegramu do Washingtonu napsala, že šéf italského kabinetu je fyzicky i politicky slabý v důsledku svých probdělých nocí a sklonu k oslavám.

Berlusconi se podobným zprávám dobře zasmál, uvedla agentura ANSA s odvoláním na nejmenované oficiální zdroje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám