Hlavní obsah

Červený kal opět zamořil potok u maďarského Kolontáru

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Prudké deště posledních dní způsobily opětovné prosakování červeného kalu do potoka Torna u maďarské obce Kolontár. Podle odborníků byla v řece Marcal, do níž se Torna vlévá, ve středu hodnota pH 9,5 místo přípustné hodnoty osm. Informovala o tom agentura MTI.

Článek

Vodohospodáři opětovně varují před možností znečištění Dunaje. Po ekologické havárii 4. října, kdy se hráz odkalovací nádrže protrhla a toxický červený kal zaplavil okolí, z potoka Torna a řeky Marcal zmizel veškerý život. Proniknutí kalu do Dunaje se tehdy podařilo zabránit.

Vodohospodáři ve čtvrtek poukázali na to, že barva potoka Torna je opět červená. Déšť smývá červený kal z okolních polí do potoka.

Hliníkárna odpovědnost necítí

Stát údajně přinutil hliníkárnu v maďarské Ajce postavit hráz, která mohla být příčinou nedávné ekologické katastrofy, jež si vyžádala devět obětí a 120 zraněných. Ve středu to uvedl Gyorgy Ruttner, právní zástupce společnosti MAL, která hliníkárnu v čase katastrofy provozovala. Hliníkárna je momentálně pod státní nucenou správou.

Ruttner tvrdí, že podle odborníků byla tato dodatečně postavená hráz jednou z příčin protržení stěny odkalovací nádrže. „Nebyla to vina společnosti,“ dodal právní zástupce pro server atv.hu.

Hliníkárna se privatizovala v roce 1997 a stát zavázal nové vlastníky, aby na ochranu životního prostředí vyčlenili 3,6 miliard forintů (asi 360 miliónů Kč) a z této částky postavili desetikilometrovou ochrannou zeď, která měla zabránit pronikání toxického červeného kalu do půdy a podzemních vod.

Ochranná zeď, která byla zapuštěna do země, vytvořila podzemní nádrž pod odkalovacími nádržemi. “Toto rozhodnutí státu bylo neodborné a stalo se hlavní příčinou protržení stěny odkalovací nádrže,“ tvrdí Ruttner.

Několik dní před katastrofou intenzivně pršelo a voda se shromažďovala pod odkalovací nádrží. „Podloží nádrže se stalo nestabilní a v důsledku toho se část stěny protrhla,“ dodal Ruttner. Toxický červený kal zaplavil několik okolních obcí a kontaminoval asi 40 kilometrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám