Hlavní obsah

ČSSD se raduje předčasně, komentuje Sme české volby

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle slovenského deníku Sme je vítězný pokřik českých sociálních demokratů předčasný. „Víc než vítězství jakékoli strany totiž znamenají komunální volby prohru všech v očích voličů nedůvěryhodných politických stran, které převálcovali nezávislí,“ píše deník.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a kandidát na senátora Zdeněk Škromach

Článek

Podle Sme není také tak jisté, zda voliči v komunálních volbách vyjádřili nesouhlas s politikou Nečasovy vlády, tedy se škrty a snižováním platů, jak tvrdí lídr ČSSD.

„Pokud by se k měsícům zmatečného vládnutí, vnitřních sporů a skandálů připojil také masivní nesouhlas obyvatelstva se škrty, musel by být propad vládních stran mnohem výraznější,“ konstatuje Sme.

Podle deníku čeští sociální demokraté, stejně jako slovenský Smer a odboráři obou zemí nebo jejich soudruzi z Francie a Řecka, zatím nenabízejí žádnou jinou reálnou alternativu těchto škrtů a nejistých reforem.

Zda se ODS povede udržet pozici lídra pravice záleží podle Sme na schopnosti strany očistit se od regionálních mafiánů, ale také na tom, jak dlouho se TOP 09 bude dařit její úspěšný kouzelnický trik: stranu založenou jedním z nejdéle sloužících českých politiků vydávat za stranu nových tváří a alternativu dosavadní vládnoucí elity.

„Propadem Věcí veřejných volby ukázaly hranice uplatnění se virtuálních stran živených aktuálním znechucením voličů,“ dodává Sme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám