Hlavní obsah

Evropský soud zakázal vyhoštění Íránce ze Slovenska

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Evropský soud pro lidská práva zakázal vyhoštění Íránce R. M. ze Slovenska. „Amnesty International vyzývá slovenské ministerstvo vnitra, aby zrušilo rozhodnutí o vyhoštění R.M. do Íránu, kde mu hrozí trest smrti,“ cituje server tvnoviny.sk Ľudmilu Durajovou z Amnesty International Slovensko.

Článek

Íránec přijel na Slovensko v roce 2009 jako nezletilý. Prostřednictvím soudem ustaveného opatrovníka požádal na Slovensku o azyl. Migrační úřad jeho žádost zamítl. Následně byl umístěn v dětském domově.

„Byl zde devět měsíců bez opatrovníka, bez něhož nemohl požádat o udělení tolerovaného pobytu, na co měl podle zákona jako nezletilý právo. Nemohl ani podat novou žádost o udělení azylu. Žil tady bez dokladů, bez možnosti navštěvovat školu a bez možnosti opouštět dětský domov,“ dodala představitelka Amnesty International.

Po dovršení plnoletosti požádal Íránec opětovně o azyl. Jako důvod uvedl fakt, že v Íránu konvertoval na arménskou křesťanskou víru. Za to ho údajně pronásledovala náboženská policie a hrozí mu trest smrti. Azylové řízení však bylo zastaveno a R. M. čeká na vyhoštění do Íránu. Platí totiž rozhodnutí o jeho vyhoštění do Íránu, které však bylo vydané v čase, kdy byl nezletilý. Vyhoštění by podle Amnesty International znamenalo ohrožení jeho života a porušení mezinárodních závazků Slovenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám