Hlavní obsah

Je to náš Černobyl, zní z Maďarska po havárii v továrně

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Maďarské obce Kolontár a Devecser a jejich okolí připomínají po pondělní ekologické katastrofě povrch Marsu. Červený kal z nedaleké hliníkárny zbarvil ulice, domy, trávu i vodu v potoce. Podle odborníků je ekologická katastrofa mnohem vážnější, než se při pondělním protržení hráze odkaliště zdálo.

Článek

„Tohle je náš maďarský Černobyl. Možná budeme muset všichni obec opustit,“ povzdechl si starší muž při pohledu na svůj zničený dům.

V postižených obcích je převážná část domů zničená, proud vzal most, automobily jsou naházené na sebe, stromy zůstaly vyvrácené. To vše způsobila vlna kalu, která do těchto obcí vtrhla nečekaně po protržení hráze v místní továrně.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Lidé opouštějí Kolontár

„V pondělí jsem uslyšel hukot. Podíval jsem se z okna a můj automobil plaval na střeše v podivně páchnoucí červené hmotě,“ popisuje své zážitky Róbert Kis z Devecseru. „Za půl minuty se rozlétly dveře a červená hmota vtrhla do domu. S manželkou jsme vyskočili z okna v zadním pokoji a utíkali jsme na vyvýšené místo, kde jsme byli relativně v bezpečí,“ dodal Kis pro server nol.hu „Dům to vydržel, ale uvnitř je všechno zničené. Nemáme nic, ale hlavní je, že žijeme,“ konstatuje.

István Felvidéki odjížděl z práce na oběd, když na konci ulice uviděl dva metry vysokou červenou zeď, která se přibližovala. „Bylo to jako červené tsunami. Naštěstí mi okamžitě naskočil motor a ujel jsem do bezpečí,“ uvedl.

Takové štěstí neměl 35letý muž z obce Kolontár. Se svým terénním vozem vyjel na pomoc starším lidem žijícím v domě za mostem. V proudu červeného kalu si nevšiml, že most je už zničený. Jeho vůz spadl do rozběsněné hladiny místního potoka, který ho unášel dvě stě metrů do polí. Muž se v autě utopil.

Vláda odhaduje, že čištění oblasti potrvá nejméně rok a bude stát milióny.

Foto: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám