Hlavní obsah

Zametači ulic měli chystat útok na papeže

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

V Londýně byla v pátek zatčeno šest mužů, kteří podle úřadů mohli představovat hrozbu vůči papeži. Benedikt XVI. je od čtvrtka na historicky první oficiální návštěvě Británie. V pátek byl právě v hlavním městě.

Článek

Pětice mužů ve věku 26 až 50 let byla ve vazbě v 6:45 ráno, potvrdila policie s tím, že podezřelí byli zatčeni na základě zákona o terorismu v prostorách komerční budovy v centru Londýna. Podle stanice BBC se jedná o pět zametačů ulic ve čtvrti Westminster. Většina je z Alžírska. Po poledni byl zatčen ještě šestý muž.

Úřady údajně obdržely varování o možném útoku na papeže v noci. Před šestou hodinou ranní následovala zatčení, kterou provedla zvláštní protiteroristická jednotka. Na akci spolupracovala metropolitní policie se Scotland Yardem.

Nikdo z šestice zatím nebyl obviněn. Policie u nich nenašla žádné podezřelé předměty nebo materiál, uvedla agentura AP. Budova se však dále prohledává, stejně jako obytné domy na severu a východě Londýna. Benediktův program se nezměnil.

Papež se v Británii zdrží do neděle. Jeho návštěva je rozporuplná. Kromě toho, že je historicky první, poznamenávají ji stoleté rozpory mezi Vatikánem a anglikánskou církví, ale i letité zneužívání nezletilých kněžími v různých zemích a skutečnost, že cestu bude z poloviny hradit Londýn.

Reklama

Související články

Susan Boylová zazpívala papeži, splnila si sen

„Je to něco, o čem jsem vždy snila, je to něco, co jsem vždy chtěla, a dnes jsem tady a konečně mám šanci to udělat,“ svěřila se rozechvělá Susan Boylová...

Výběr článků

Načítám