Hlavní obsah

Slovenská policie začala vyšetřovat údajnou korupci kolem minometů

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratsislava

Korupční aféru kolem nákupu obrněných transportérů s minomety za více než sto miliónů korun začala vyšetřovat také slovenská policie. Slovenská policie se údajně o případ začala zajímat z vlastní iniciativy, protože se mělo jednat o společný projekt se Slováky.

Foto: Petra Mášová, ČTK

Jaroslav Kopřiva na archivní fotografii

Článek

„Česká policie nás v tomto případě o spolupráci zatím nepožádala,“ uvedla mluvčí slovenské policie Andrea Dobiášová. Hospodárske noviny však tvrdí, že slovenští vyšetřovatelé zkoumají tzv. „slovenskou stopu“, která se týká slovenského podnikatele se zbraněmi Miroslava Výboha. Ten měl být do akce zapojen. Výboh to však důrazně popřel.

Česká policie vyšetřuje případ od 2. září a skandál si vyžádal odchod náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivy. Ten měl domlouvat společně s lobbistou Josefem Jindrou zakázku na nákup obrněných transportérů s minomety od finské firmy Patria. Obchod se měl uskutečnit za provize státním úředníkům bez výběrového řízení. Kopřiva podezření odmítl, ale ministr obrany Alexandr Vondra ho stejně odvolal.

Výboh vše popírá

Kopřiva se chtěl vyhnout výběrovému řízení tím způsobem, že dohodne společný projekt se Slováky. Podle směrnic Evropské unie totiž není v případě spolupráce dvou členských států výběrové řízení nutné. Slovenské ministerstvo odmítlo informace, že by plánovalo nákup minometů společně s českou stranou.

Celkem se mělo koupit 25 transportérů Patria Nemo, v první fázi tři nebo čtyři. Z obchodu zřejmě sešlo.

Výboh má údajně blízký vztah s členy bývalé vlády premiéra Roberta Fica a dobré kontakty s ruskými zbrojaři. Výboh měl zabezpečit souhlas Ficovy vlády, aby minomety nakoupila společně s Českou republikou. Výboh však všechny spekulace popřel. „Dané téma je pro mě úplně neznámé. Nebyl jsem účastníkem žádného setkání týkajícího se výše uvedeného,“ uvedl Výboh.

Patria neuspěla v tendru na nový obrněný transportér por ČR, vybrány byly rakouské pandury zbrojovky Steyr vlastněně americkým koncernem General Dynamics. I jejich nákup a výběr dodavatele vzbuzuje podezření, že při něm hrála roli korupce. Podezření také vyvolává vysoký počet objednaných kusů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám