Hlavní obsah

Matka se musela rozhodnout, které z dětí zachrání z potápějícího se auta

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston (Anglie)

Strašné rozhodnutí musela učinit Britka nacházející se v šestém měsíci těhotenství. Příběh jako vystřižený z klasického románu Sophiina volba nemá šťastný konec. Rachel Edwardsová najela s autem do výmolu, to se převrátilo a vyletělo přímo do nádrže pod hrází u silnice. Žena zachránila svou dvouletou dceru, ale šestnáctiletému synovi uvězněnému v autě již pomoci nestihla.

Článek

Které dítě zachránit, a které nechat zemřít? Tuto volbu musela řešit Rachel Edwardsová, když jela 19. srpna na dovolenou do Mablethorpe v hrabství Lincolnshire za příbuznými. V Citroenu Xsara seděli kromě ní dcera Isabella (2), syn Jack (16) a jeho dva stejně staří kamarádi Tom a Dave. Řidička však vozem najela na velký výmol tak nešťastně, že se auto vymrštilo, převrátilo a spadlo přímo do hráze nacházející se u silnice.

Do automobilu začala rychle vnikat voda a uvnitř vozidla vznikl zmatek. Rachel Edwardsová se z auta dokázala protáhnout, doplavala k hladině, nadechla se a znovu se potopila směrem k autu. Pod vodou se jí povedlo vytáhnout z vozidla Isabellu, ale začalo jí být jasné, že nedokáže pomoci Jackovi. Dceru však již pustit nedokázala a rozhodla se dostat nejdříve do bezpečí ji.

Bezpečí bezbranného dítěte bylo prioritou

Jack si však nemohl pomoci sám, protože byl uvězněný za vzpříčenými dveřmi. Utopil se dříve, než se pro něj matka stihla vrátit. Nyní, týdny po nehodě, přiznala zničená matka, že ji tragická scéna stále pronásleduje a myšlenka na to, že nedokázala svému synovi pomoci, ji ničí.

"Od chvíle nehody jsem strávila každou vteřinu, kterou jsem vzhůru, přemýšlením nad tím, jak jsem mohla zachránit obě své děti. Vytáhla jsem Isabellu a viděla jsem, že je stále naživu. Chtěla jsem se okamžitě potopit i pro Jacka, ale bylo mi jasné, že by se dcera na hladině neudržela a opět by se potopila. Nedokázala jsem ji nechat v nebezpečí. Jen jsem křičela a křičela," vzpomínala na hrůzné chvíle Edwardsová.

Snažil se ji chránit

Zničená žena uvedla, že poslední vzpomínka na syna je to, jak položil ruku na její paži, krátce po dopadu auta do vody, když se začal vůz potápět. Po vylovení Isabelly se žena rozhodovala, zda se pokusí zároveň pomoci i synovi, ale měla takový strach o dceru, že to nedokázala.

Ve chvíli, kdy se dostala s dcerou na břeh, už byli na místě záchranáři, které zavolal zřejmě nějaký z projíždějících řidičů. Ti drželi ženu na břehu a zakázali jí se vrátit i pro syna, který byl v tu chvíli již několik minut pod hladinou. Chlapce se pokusili vylovit sami, avšak jen o několik desítek minut později byl v nemocnici prohlášen za mrtvého.

Straší ji věta: Neotvírej okno, ať netáhne na Isabellu

Rachel Edwardsovou straší vzpomínka na syna připoutaného k přednímu sedadlu i proto, že trpí silnými výčitkami svědomí. Jen chvíli před nehodou totiž syna požádala, aby si neotvíral okno, jelikož by chladný vzduch směřoval přesně na spící Isabellu. A právě i zavřené okno vzpříčených dveří bylo další překážkou v tom, aby se Jack dokázal dostat z podvodního vězení včas.

Jackovi přátelé, Tom a Dave, se dokázali z automobilu vyprostit a utrpěli jen drobná zranění. Kamarádovi však už pomoci nedokázali, stěží se otřesení dostali sami na břeh. Matka i lehce zraněná dcerka už byly puštěny z nemocnice domů a Rachel si již pomalu připravuje na porod svého dalšího dítěte, chlapce.

Termín porodu má Rachel Edwardsová 21. listopadu, jen tři dny po Jackových narozeninách. Svého prvorozeného syna pohřbila minulý pátek.

Román Sophiina volba

Sophiina volba je slavný román amerického spisovatele Williama Styrona.

Polka Sophie se v koncentračním táboře Osvětim v době druhé světové války musí při selekci rozhodnout, které z jejích dvou dětí bude žít a které bude posláno do plynové komory.

Na nátlak nacistického lékaře se musí rychle rozhodnout a na smrt nepřímo pošle svoji dceru. Toto rozhodnutí, ale i samotná nutnost nelidské volby, ji zásadně poznamená na celý život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám