Hlavní obsah

Nizozemský soud umožnil 14leté dívce plavbu kolem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Soud v nizozemském městě Middelburg v úterý povolil čtrnáctileté Lauře Dekkerová samostatnou plavbu na jachtě kolem světa. Dívka se chce stát nejmladším člověkem, který něco takového dokázal. V tuto chvíli je to šestnáctiletá Australanka.

Článek

Soud odmítl prodloužení doby, po kterou byla dívka svěřena do státní péče, a předal odpovědnost za ni znovu rodičům. Dívka se tak může na cestu vydat, pokud budou oba rodiče souhlasit.

Dekkerová chtěla plavbu podniknout už loni, ale soud to tehdy znemožnil s odůvodněním, že by to ohrozilo její bezpečnost, a svěřil ji do státní péče. [celá zpráva] Proti cestě byla také matka, zatímco otec s ní souhlasil. Matka před deseti dny změnila názor a v otevřeném dopise napsala, že proti dceřině plavbě nic nemá. Rodiče spolu nežijí. Dívka žije s otcem.

O prodloužení státní péče pro Dekkerovou o jeden rok požádaly před týdnem nizozemské orgány péče o děti. Podle nich by dvouletá samotářská plavba mohla mít negativní vliv na dívčin společenský a citový vývoj.

Laura chce vyplout asi za dva týdny. Cesta má trvat dva roky. Financují ji sponzoři.

Na moři trávila první roky života

Naposledy se Dekkerová vydala sama na moře na své lodi Guppy loni v květnu, když jí bylo 13 let. Zadržela ji policie v britském Lowestoftu. Otec na výzvu, aby si dceru přijel vyzvednout, nejprve reagoval tvrzením, že je schopná připlout zpět sama.

Laura se narodila na Novém Zélandu a strávila první čtyři roky života na moři. Otec ji už ve čtyřech letech učil plachtit.

V lednu za ne cestu kolem světa vydala šestnáctiletá Američanka, ale musela plavbu vzdát kvůli bouři. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám