Hlavní obsah

Slovensko má novou vládu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Prezident Ivan Gašparovič v pátek jmenoval necelý měsíc po volbách novou slovenskou vládu premiérky Ivety Radičové. V čele vlády je poprvé v historii Slovenska žena. Vláda Roberta Fica podala demisi ve čtvrtek.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenská premiérka Iveta Radičová s prezidentem Ivanem Gašparovičem

Článek

Vládu sestavily pravicové strany Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU), strana Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a strana Most-Híd. Ve volbách, které se konaly 12. června, zvítězila sice se ziskem 35 procent hlasů strana Smer-sociální demokracie Roberta Fica, ale ten sestavit vládu nedokázal.

Paradoxní je, že Gašparovič jmenoval do funkce premiérky svou soupeřku z loňských prezidentských voleb. Hlava státu zdůraznila, že nemusí mít ve všem společný názor s vládou, ale je důležité, aby se vzájemně respektovali. Radičová konstatovala, že její vláda je připravena ke spolupráci s nejvyššími institucemi Slovenské republiky a ke spolupráci s občany. „Jsme připraveni učinit vše proto, abyste, pane prezidente, mohl za čtyři roky říct, že to nebyla dobrá vláda, ale že to byla vláda výborná,“ dodala premiérka.

Robert Fico (Smer-sociální demokracie) byl v pátek zvolen čtvrtým místopředsedou slovenského parlamentu. Fico získal 100 hlasů, proti bylo 34 poslanců.

Jako první zahraniční návštěvu přijme Radičová v pátek příštího českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Příští týden poletí slovenská premiérka do Bruselu. V pondělí 19. července navštíví Bratislavu český premiér Petr Nečas a na druhý den společně s Radičovou navštíví Budapešť. Slovensko zde převezme předsednictví Visegrádské skupiny.

Nová slovenská vláda
Premiérka: Iveta Radičová (SDKU)
Místopředseda vlády pro lidská práva a menšiny: Rudolf Chmel (Most-Híd)
Vicepremiér a ministr dopravy: Ján Figeľ (KDH)
Vicepremiér a ministr financí: Ivan Mikloš (SDKU)
Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí: Jozef Mihál (SaS)
Ministr zahraničí: Mikuláš Dzurinda (SDKU)
Ministr školství: Eugen Jurzyca (SDKU)
Ministryně spravedlnosti: Lucia Žitňanská (SDKU)
Ministr kultury a cestovního ruchu: Daniel Krajcer (SaS)
Ministr hospodářství: Juraj Miškov (SaS)
Ministr obrany: Ľubomír Galko (SaS).
Ministr vnitra: Daniel Lipšic (KDH)
Ministr zdravotnictví: Ivan Uhliarik (KDH)
Ministr zemědělství: Zsolt Simon (Most-Híd)

Reklama

Výběr článků

Načítám