Hlavní obsah

Nová tramvaj ze Škodovky páchne, stěžují si v Rize

– Riga
Právo, sw

Nadšení z nového moderního dopravního prostředku, který lotyšské metropoli Rize dodala firma Škoda Transporation, brzy vystřídala nevole. Pasažéři zavalili dopravní podniky stížnostmi, že nový vůz smrdí. Nízkopodlažní tramvaj přitom začala vozit cestující v lotyšské metropoli teprve začátkem června.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Tramvaj 15T testovaná v Praze

Článek

„Do nové tramvaje jsem ráda nastoupila. Ale poté, co jsem v ní chvíli poseděla, jsem zjistila, že to tam smrdí, jako by tam byli bezdomovci,“ citovala jednu cestující agentura LETA.

Příčinu zápachu nedokázali odhalit ani specialisté z městského dopravního podniku. Předpokládají sice, že zápach způsobuje jeden z mechanismů vozu, ale zatím to nebyli schopni potvrdit. Povolali si na pomoc experty ze Škodovky, kteří mají do Rigy dorazit dnes.

„Zápach je někdy silnější, někdy slabší. Možná to souvisí s technickým ohřevem nějaké součástky. Možná se zahřívá plast nebo ještě něco jiného,“ vysvětlil mluvčí podniků.

Riga si od společnosti Škoda Transportation objednala 20 vozů 15T For City. Zatím po ulicích metropole jezdí první exemplář, za který město zaplatilo 2,6 miliónu eur (asi 67 mil. Kč). Mluvčí Škoda Holding Jolana Číhová podle svých slov o závadě nemá žádné informace.

Podobné vozy dostane i Praha, verze pro Rigu je však klimatizovaná a má jen tři trakční podvozek. Výrobce změnil některé použité materiály a nakupované díly, neboť jedním z požadavků zákazníka bylo provozovat tramvaj za mrazivých dní při teplotách do minus 40 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám