Hlavní obsah

Slovensko nepovolí dvojí občanství

– Bratislava • Aktualizováno

Občané Slovenska, kteří získají občanství jiného státu, přijdou o slovenské. Parlament tuto normu schválil ve středu v reakci na maďarský zákon o občanství, který umožňuje Maďarům žijícím v zahraničí získat maďarské občanství. Návrh už ráno schválila slovenská vláda.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pro zákon hlasovalo 90 ze 150 poslanců. Strana maďarské koalice již avizovala, že se kvůli zákonu obrátí ke slovenskému Ústavnímu soudu a k evropským institucím.

Slovenští občané, kteří získají státní příslušnost jiného státu, budou přicházet od 17. července až na výjimky o slovenské občanství, stojí v zákonu schváleném parlamentem.

Maďarský parlament ve středu schválil zákon o udělení dvojího občanství pro Maďary žijící v sousedních zemích.

Českého občanství se zákon týkat nebude

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák potvrdil, že ve vztahu k českému občanství se tato novela uplatňovat nebude. „V případě České republiky jsou naše vztahy postavené na tom, že jsme dvě následnické země Československa, proto je ta kvalita jiná. Lidé, kteří požádají o jedno občanství, nepřijdou o to druhé “ uvedl Lajčák.

Slovenská vláda v reakci na maďarský zákon o dvojím občanství schválila ve středu novelu zákona o státním občanství, na jehož základě občan automaticky ztratí slovenské občanství, když dobrovolně požádá a získá občanství jiného státu. Ztráta občanství se nevztahuje na nabytí jiného občanství uzavřením sňatku. Tuto novelu pak přeložila parlamentu. [celá zpráva]

Skutečnost, že získal občanství jiného státu, musí občan neprodleně oznámit úřadům. Pokud tak neučiní, může dostat pokutu až do výše 3319 eur (přes 85 tisíc Kč). Zároveň mu zanikne pracovní poměr, pokud vykonává povolání, při němž je nutné státní občanství Slovenské republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám