Hlavní obsah

Polsko se topí, Visla protrhla hráz a zalila sedm obcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Češi mají to nejhorších z jarních záplav snad za sebou, ale Polsko je stále v krizové situaci. Tamní Visla protrhla hráze u města Plock, asi 100 km severně od Varšavy, jejíž obyvatelé celý víkend pomocí 120 tisíc dalších pytlů s pískem posilovali zábrany proti vzedmuté hladině. Země již ztratila 15 lidských životů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Visla protrhla hráz a zalila sedm obcíVideo: Reuters

 
Článek

Škody na majetku mohou dosáhnout až tří miliard zlotých. Polsko by mohlo očekávat pomoc od EU až ve výši 100 miliónů eur, uvedl server gazeta.pl.

Dramatická je situace na jihu země, kde v pondělí hustě pršelo. Obyvatelům tam při evakuaci pomáhá na 4200 vojáků s 35 obojživelnými vozy, 47 říčními čluny a 12 vrtulníky, oznámila televize TVP.

Kalná voda valící se průrvou u Plocku vytvořila obrovská jezera a zalila na levém břehu sedm obcí. Tato jezera záchranáři vyhazují do vzduchu pomocí výbušnin.

Nejvíce jezera zalila obec Swiniary, z níž muselo utéci 160 lidí. Ohrozila i města Slubice a Gabin, kde narychlo přemístění hasiči a vojáci připravovali evakuaci 2500 lidí.

V Dolním Slezsku na jihu země protrhly Odra a její přítok Šlenza na dvou místech hráze u Vratislavi.

Foto: Reuters

Muž sleduje vodu, která zalévá domy poté, co se protrhla hráz u města Plock.

Podle televize TVN24 se ve čtvrti Kozanow ocitly na 80 hektarech pod vodou desítky domů, postavených po obrovských povodních v roce 1997.

Lidé se obávají o osud přehrady na Visle u Wloclawku, 150 km severozápadně od Varšavy. Proto tam v sobotu zajel i premiér Donald Tusk se šéfem parlamentu Bronislawem Komorowským.

V Kutne v pondělí policie s potápěči hledala 15letého chlapce, kterého v neděli v Krzyžanowě strhl pod hladinu proud v řece Ochnii. Mladík se rozhodl v rozvodněné řece vykoupat se svým o rok starším kamarádem. Hoch, který se stačil z řeky dostat, pak nikoho neinformoval o tom, co se stalo. Úřady upozornil později náhodný svědek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám