Hlavní obsah

Skini házeli kameny a vajíčka na pochod homosexuálů v Bratislavě

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Sobotní akci gayů a lesbiček Duhový Pride Bratislava 2010 narušila skupina skinů, proti nimž zasáhla slovenská policie, která předvedla několik z nich. Na žádost policie byl plánovaný pochod homosexuálů ulicemi Bratislavy zrušený. Skini házeli směrem ke shromáždění vajíčka a kameny. Několikrát trefili i pódium. Následně policie obě skupiny od sebe oddělila. „Fico chrání buzíky,“ skandovali skini.

Protesty skinů v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Na shromáždění se zúčastnili gayové a lesbičky nejen ze Slovenska, ale také z Česka, Maďarska a Rakouska. „Slovenská společnost není na takovéto akce zvyklá. Jsem přesvědčen, že postupně se k tomu společnost postaví mnohem tolerantněji,“ uvedl jeden ze slovenských účastníků akce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protesty skinů v Bratislavě

Duhový Pride vyvolal na Slovensku protichůdné reakce. Akci podpořila část slovenské veřejnosti, známé osobnosti a rovněž diplomaté akreditováni na Slovensku. Odsoudila ji vládní Slovenská národní strana (SNS) Jána Sloty, extremistická organizace Slovenská pospolitost, některé mimovládní a křesťanské organizace.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protesty skinů v Bratislavě

SNS žádala zrušení akce a Slovenská pospolitost nevyloučila, že se pokusí pochod narušit. Na pochod bude dohlížet státní i městská policie. „Je to neslušná akce. Jsou tam svlečení lidé, kteří ukazují své genitálie,“ prohlásil poslanec SNS Jakub Gajdošík. Nic podobného se nakonec nestalo.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protesty skinů v Bratislavě

Slota původně vyhrožoval, že na homosexuály „osobně plivne“, ale nakonec si to rozmyslel a do Bratislavy nepřijede. „V ulicích hlavního města jsou nežádoucím elementem. Nemám nic proti nemocným lidem, kteří mají homosexualitu vrozenou, jen by se jim neměl dávat takový prostor k propagaci. Když chce někdo doma souložit s kamarádem, ať souloží. Já jen nechci, aby se na takové šílence dívaly moje děti,“ uvedl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protesty skinů v Bratislavě

Akci otevřeně podpořili například herci Andy Hryc, Zuzana Fialová, spisovatel Michal Hvorecký a další známé osobnosti. K účastníkům pochodu se připojí členové Amnesty International ze Slovenska, Česka, Rakouska a Maďarska. Akci přivítalo 16 ambasád a zastoupení Evropské komise na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám