Hlavní obsah

Výkřik muže v minutě ticha vedl k evakuaci královny a zranění desítek lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Desítky zraněných si v úterý večer v Amsterodamu vyžádal náhlý chaos v davu, který přihlížel obřadu na památku obětí druhé světové války za účasti nizozemské královny Beatrix a členů její rodiny. Paniku způsobil muž, který ze zatím nejasných příčin vyrazil během minuty ticha dlouhý výkřik.

Článek

Velitel amsterodamské policie Bernard Welten podle agentury AFP řekl, že během minuty ticha vyrazil "velmi dlouhý výkřik muž, který vypadal jako ortodoxní žid". Několik dalších lidí pak začalo křičet "bomba, bomba, utečme", načež vypukla panika.

Muž, který zmatek vyvolal a který byl zadržen, je podle Weltena devětatřicetiletý obyvatel Amsterodamu, který už má u policie záznamy kvůli krádežím a obchodu s drogami. Motiv jeho počínání policejní šéf neobjasnil.

Policie zadržela ještě jednoho člověka, který nechal v davu kufr, což mohlo vzbudit zdání, že je v něm bomba. Později ho ale propustila, když se ukázalo, že i on jen podlehl panice a kufr nechal na místě kvůli tomu.

Zranění byla většinou lehká

Na televizních záběrech bylo vidět, jak lidé náhle začali utíkat před nějakou hrozbou ve chvíli, kdy drželi minutu ticha. Přímý přenos také ukázal, jak policie vzápětí odváděla královskou rodinu do bezpečí a obnovovala pořádek.

Přivolaní záchranáři našli desítky zraněných osob, které utrpěly především zlomeniny, uvedla televize. Welten ale řekl, že jde většinou o lehká zranění.

Ceremonie pak i za královniny účasti pokračovala, když pořadatelé ohlásili, že někomu se udělalo nevolno a je ošetřován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám