Hlavní obsah

Ruská vojenská loď se srazila s ukrajinským remorkérem

– kyjev

Ruská vojenská výsadková loď Jamal se v úterý při cestě do ukrajinského přístavu Nikolajev srazila s ukrajinským remorkérem v černomořské deltě řeky Dněpr. Podle zprávy agentury Interfax Jamal mířil do Nikolajeva k účasti na oslavách 65. výročí konce druhé světové války. Remorkér se převrhl, ale jeho tříčlenná posádka se zachránila.

Foto: Profimedia.cz

Ruský námořník se svatoondřejskou vlajkou na válečné lodi Samum. Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo jen pár dní poté, co Ukrajina a Rusko uzavřely dohodu o prodloužení pronájmu krymské námořní základny Rusku na dalších 25 let. [celá zpráva]

Nehoda v ústí Dněpru pro Rusko a Ukrajinu vytvořila nečekaný politický problém, protože mohla podnítit nové protesty proti ruské vojenské přítomnosti na ukrajinském území. [celá zpráva]

Ukrajinské ministerstvo vnitra vydalo bezprostředně po srážce prohlášení, v němž odsoudilo "nemístné politické spekulace". Incident, který zavinil ukrajinský lodivod ruského plavidla, měl podle ukrajinského ministerstva čistě technické příčiny. "K takové nehodě mohlo dojít s jakoukoli jinou lodí," uvedlo ministerstvo vnitra v prohlášení. Vyjádřilo naději, že událost neovlivní důstojný průběh chystaných oslav.

Na oslavy výročí konce války do ukrajinských měst Kyjeva, Sevastopolu, Kerče, Oděssy a Nikolajeva přijede asi tisícovka ruských vojáků a připluje několik velkých bitevních lodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám