Hlavní obsah

NATO chce budovat štít s Ruskem

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vulkanický mrak z islandské sopky neohrozí čtvrteční schůzku ministrů zahraničí NATO v Tallinu, hodlá tam Aliance pozvat Rusko ke společnému budování raketového štítu. Mluvčí NATO potvrdil, že USA s Ruskem navázaly po pražském podpisu smlouvy START důvěrné konzultace, napsal britský list The Daily Telegraph.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální tajemník NATO Rasmussen už několikrát vyzval k integraci Ruska do projektu štítu.

Článek

„Bylo by to poprvé, kdy by se obě strany spojily v obranném projektu tak, jak se NATO snaží budovat mosty k svému bývalému protivníkovi,“ napsal britský deník. „Tento radikální krok by znamenal, že NATO a Rusko by sdílely vývoj a vytváření obrany proti balistickým střelám z nevypočitatelných jaderných států jako je Írán,“ dodal.

Generální tajemník Aliance Anders Fogh Rasmussen už několikrát vyzval k integraci Ruska do projektu štítu a k vytvoření „společné střechy“. Konkrétní formy takové spolupráce však zůstávají nejasné. Britská diplomacie už minulý týden podpořila zapojení Ruska do systému včasného varování s tím, že o dalším je předčasné mluvit.

„Výsledkem by bylo, že Rusové by se cítili součástí téže bezpečnostní rodiny, spíš než aby se do ní dívali zvenku, což by pomohlo oslovit obavy Ruska,“ zdůraznil alianční mluvčí James Appathurai.

Alianční ministři zahraničí mají v Tallinu otevřít diskusi o jaderném odstrašení NATO, respektive o možnosti snížení počtu amerických taktických jaderných zbraní v Evropě, jejichž počet se odhaduje na 180 až 200 v šesti zemích – Belgii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Turecku a Británii.

„Je možné, že schůzka ministrů bude odložena o dva dny,“ citovala estonského ministra zahraničí Urmase Paeta ruská agentura RIA-Novosti s ohledem na zrušení leteckého provozu nad velkou částí Evropy po výbuchu islandské sopky Eyjafjallajökull minulý čtvrtek. Odpověď bude podle ministra známa ve středu ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám