Hlavní obsah

"Zlá sestra" Eyjafjallajökullu Katla vybuchla vždy krátce po jeho erupci

Novinky, Jakub Kynčl
Rejkjavík

Historie mluví jasně a neúprosně. Vždy když vybuchl vulkán Eyjafjallajökull, tak došlo během krátké době i k erupci sopky Katla. A zatímco je Eyjafjallajökull v islandské historii bezvýznamným trpaslíkem, Katla již mnohokrát ukázala svou obří sílu. Vědci tak nyní pečlivě zlou sestřičku vybuchlého vulkánu sledují.

Článek

Zatím se sice Katla neprobudila, ale to prý nic neznamená. Dostupné záznamy mluví o třech erupcích Eyjafjallajökulu v historii. Jeho soused, daleko větší a silnější sesterský vulkán Katla, ho vždy následoval. Data však nenaznačují, že musí erupce této sopky následovat okamžitě po výbuchu menšího vulkánu.

Foto: Profimedia.cz

Sopka Katla se nachází v oblasti ledovce Myrdalsjökull.

Katla odborníky děsí daleko více než nyní soptící malý vulkán. V historii vybuchla podle  záznamů 16krát. Roku 1755 explodovala tak silně, že se popel usadil na částech Skotska.

Foto: Profimedia.cz

Úpatí Katly je často skryté v mlze.

Erupce Katly z roku 1918 je snad ještě známější, možná tím, že od té doby neuběhlo ani sto let. Tehdy vyvrhla z ledovce Myrdalsjökull, pod kterým se nachází, kusy ledu o velikosti rodinných domů, které si poté cestou dolů do Atlantiku vytvářely vlastní sjezdovky. Výbuch z tohoto roku je jejím posledním velkým.

Katla by neměla začít soptit. Zatím

Vědci dobře vědí, že k erupci Katly dochází průměrně skoro dvakrát za sto let a právě proto Katlu v posledních dnech sledují velmi bedlivě. Zatím u ní však nezaznamenali tisíce drobných zemětřesení, jako tomu bylo v případě Eyjafjallajökullu v měsíci, který předcházel jeho erupci. To je hlavní signál, který obvykle hlásí, že magma stoupá vulkánem a blíží se k povrchu.

Foto: Profimedia.cz

Násyp lávových kamenů zvaný Laufskálavarða připomíná erupci vulkánu Katla z roku 984. Někde hluboko pod povrchem je zcela pohřbená farma Laufskálar, kterou erupce zcela zasypala a vyhladila z povrchu zemského.

Zatímco islandské lidové příběhy Eyjafjallajökull takřka zcela ignorují, Katla je zvaná jednou z "rozzlobených sester", přičemž jako její dvojče je považován ještě aktivnější vulkán Hekla.

Výběr zajímavých erupcí vulkánů na Islandu
1755V tomto roce explodoval vulkán Katla tak silně, že se popel usadil i na částech Skotska. Následné povodně z ledovce Myrdalsjökull měly obří sílu. Celkové množství uvolněné vody čítalo prý zhruba celkový objem vod v Amazonce, Nilu a Mississippi.
1783Čtvrtinu obyvatel Islandu zabila erupce sopky Laki. Výbuch byl tak obrovský, že změnil světový model počasí. Přinesl tehdy rekordní množství sněhu do amerického New Jersey a záplavy do Egypta.
1918Erupce sopky Katla vyvrhla z ledovce Myrdalsjökull, pod kterým se nachází, kusy ledu o velikosti rodinných domů. Ty si poté cestou dolů do Atlantiku vytvářely vlastní sjezdovky.
1973Erupce nedaleko největšího islandského přístavu rozdělila ostrov Heimaey vedví. Celá jeho populace musela být evakuována na rybářských lodích na islandskou pevninu.

Anketa

Máte obavy z toho, že by vám mohla letošní islandská vulkanická činnost pokazit léto?
Ano
34,9 %
Ne
65,1 %
Celkem hlasovalo 22263 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám