Hlavní obsah

Britům s návratem z ciziny pomůže vojenské námořnictvo

Právo, DPA, BBC, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie nasadí k repatriaci cestujících, kteří kvůli sopečnému mraku z Islandu uvízli v zahraničí, vojenské námořnictvo. Oznámil to v pondělí premiér Gordon Brown po zasedání krizového výboru vlády (Cobra).

Foto: Gary Davies, Reuters

Britská letadlová loď HMS Ark Royal

Článek

Půjde o lodě HMS Ark Royal, HMS Ocean a HMS Albion, vyslané do Španělska a nespecifikovaných přístavů v Lamanšském průlivu. Jako brána pro návrat Britů - především z Afriky a Asie - budou sloužit španělská letiště. Odtud by pak Britové pokračovali na sever Francie posílenými vlaky a především autobusy.

Nosič vrtulníků HMS Ocean by měl vplout do kanálu La Manche už podělí, letadlová loď HMS Ark Royal třídy Invincible se připojí o něco později, upřesnil Brown.

Obojživelná výsadková loď HMS Albion s vrtulníky Chinook má v Santanderu na severu Španělska nabrat 220 britských vojáků, kteří uvízli ve Španělsku při zpáteční cestě z Afghánistánu.

Trajektové služby přes kanál La Manche a železniční doprava podmořským Eurotunelem budou také posíleny.

Asociace cestovních kanceláří Abta prohlásila, že podle jejího „hrubého odhadu“ uvízlo v zahraničí na 150 tisíc Britů. Železnice a trajekty jsou přitom maximálně vytíženy cestujícími, kteří pro návrat hledají náhradní dopravu.

Brown obhajoval pokračující zákaz letů s tím, že bezpečnost cestujících je „nade vše“.

Reklama

Výběr článků

Načítám