Hlavní obsah

Dva čeští turisté zemřeli pod lavinou v italských Alpách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva čeští turisté v pátek odpoledne zahynuli v italských Alpách poté, co je zasypala lavina. Sníh se uvolnil v oblasti Horní Adiže na severu Itálie, kde v pátek platil třetí stupeň lavinového nebezpečí na pětistupňové škále. Informovala o tom rakouská agentura APA.

Foto: Zoom - Tirol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Zastupitelský úřad v Římě již dostal od italských úřadů oficiální potvrzení totožnosti dvou Čechů," řekl Novinkám bez bližších podrobností mluvčí ministerstva zahraničních věcí Filip Kanda.

Neštěstí se stalo na severní straně hory Hintergradkopf (2813 metrů nad mořem) u vesničky Solda (německy Sulden). Podle místní horské služby oběti patřily k tříčlenné skupince horských turistů.

Údajně 300 metrů široká lavina je strhla a zasypala kolem 14:00 SELČ.

Pomoc přivolal mobilním telefonem vůdce skupiny, který už byl mimo strmý svah. Pro jeho kolegy však pomoc přišla pozdě. "Jeden z mužů se nacházel zhruba šest metrů pod povrchem a druhý byl zasypán půldruhým metrem sněhu," řekl APA člen horské záchranné služby.

Do záchranné akce byly nasazeny i dva vrtulníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám