Hlavní obsah

V Baltu objevili staleté vraky lodí

– Stockholm
Novinky, rei

Průzkumníci společnosti, která v Baltském moři vybuduje plynovod mezi Ruskem a Německem, pod hladinou objevila tucet staletých vraků lodí. V úterý to oznámila agentura AP.

Článek

Nejstarší vrak může mít až 800 let, zatímco ostatní se datují do 17. až 19. století, uvedl Peter Norman ze švédského památkového úřadu. „Zatím jsme viděli jen snímky zvenčí. Spousta vraků se zdá být zcela nedotčená. Vypadají výborně zachovalé,“ doplnil.

V Baltském moři byly už nalezeny tisíce vraků lodí - od středověkých až po válečné, které byly potopeny během dvou světových válek. Dřevěné lodě na dně Baltu zůstávají zachovalé na rozdíl od těch v slanějších oceánech. Loni byla ve Greifswaldské zátoce v Německu vytažena z Baltu 300 let stará loď.

Nový objev má zřejmě vysokou hodnotu

Nejnovější objev byl učiněn během průzkumu mořského dna východně od největšího švédského ostrova Gotland konsorciem Nord Stream, které vybuduje 1200 kilometrů dlouhý plynovod z Ruska do Německa. Dvanáct vraků se nachází v oblasti dlouhé 48 a široké 1,2 kilometru. Tři lodě nemají vůbec poškozený trup a leží převrácené v hloubce 130 metrů.

Švédští archeologové ze snímků odhadují, že vraky by mohly mít vysokou historickou hodnotu. „Mohly by nám hodně vypovědět o každodenním životě v dřívějších dobách,“ poznamenal Norman. Zatím není jasné, zda některé z nich budou vytaženy.

Výstavba plynovodu Nord Stream má začít v dubnu. Plynovod má do Německa ročně dodat na 55 miliard krychlových metrů zemního plynu.

Konsorcium slíbilo, že vraky nepoškodí. Oblast, kterou objevilo, je ve švédské ekonomické zóně a nenachází se v cestě plánovaného plynovodu. Průzkumníci na dně Baltu během příprav objevili také množství dalších předmětů včetně 80 podmořských min.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám