Hlavní obsah

Parlament vyslovil vládě Tymošenkové nedůvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský parlament většinou 243 hlasů vyjádřil ve středu nedůvěru vládě Julije Tymošenkové. Podle hlasovacího protokolu nedůvěru podpořili všichni poslanci opoziční Strany regionů, proti premiérce bylo ale i 41 hlasů z vládního tábora, včetně sedmi poslanců její vlastní strany.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Julija Tymošenková při projevu před hlasováním o důvěře

Článek

K vyslovení nedůvěry bylo zapotřebí 226 hlasů. Ústava poslancům ukládá, aby do 30 dnů sestavili novou vládní většinu. Pokud se to nepodaří, vypíše prezident Viktor Janukovyč nové parlamentní volby.

Pád Tymošenkové se čekal. Už v úterý oznámil Volodymyr Lytvyn, jehož blok byl součástí vládní koalice, že tato koalice nadále neexistuje. [celá zpráva]

Tymošenková ve svém projevu označila hlasování o nedůvěře své vlády za "okamžik pravdy". Prohlásila, že pokud parlament vládě nedůvěru vysloví, "v tutéž minutu můj tým opustí vládu a odejde do opozice". V opozici chce Tymošenková budovat "jednotný demokratický tým", do jehož čela se sama postaví.

V opozici chce být tvrdá. "Pokud si Janukovyč myslí, že za týden bude hrát golf a tenis a jeho stoupenci budou pomalu rozebírat strategický majetek státu, pak dneškem jeho golf a tenis skončí. Každý den se bude zodpovídat před zemí a před opozicí. Budeme držet ruku na tepu," prohlásila v dramatickém projevu před hlasováním Tymošenková

S tvrdou kritikou vlády Tymošenkové vystoupil na parlamentní tribunu představitel Strany regionů a horký kandidát na premiérské křeslo Mykola Azarov. Obvinil vládu Tymošenkové, že "vytvořila smutný rekord v systematickém porušování ústavy a zákonů země", což vyvolalo nynější hospodářské a sociální problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám