Hlavní obsah

Milan Kundera převzal v Paříži čestné občanství rodného Brna

– Paříž
Právo, Jan Trojan

Spisovatel českého původu Milan Kundera převzal v pondělí v Paříži čestné občanství města Brna. Osobně mu tuto poctu předal brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Spisovatel sdělil již dříve dopisem do Brna, že se nemůže osobně zúčastnit ceremoniálu, poctu za celoživotní dílo je však ochoten převzít.

Foto: Vlachos Remy, ČTK

Milan Kundera

Článek

Jak Právu sdělil z Paříže Onderka, byl i s vedoucím odboru zahraničních vztahů brněnského magistrátu Mojmírem Jeřábkem pozván ke Kunderovým domů.

Kundera pozval zástupce Brna k sobě domů

„K mému velkému překvapení pro nás přijela v 11 hodin dopoledne paní Věra Kunderová a pozvala nás k nim. Spisovatel přijal čestné občanství, které město Brno uděluje jen jednou za čtyři roky, s pokorou. Řekl, že si pocty velmi váží. Prohlásil, že je Evropanem a nyní také čestným občanem Brna,“ tlumočil Onderka.

Spisovateli předal dvě ručně vyráběné sklenice a bílé víno z jižní Moravy. Dal mu také osobní dar, plnicí pero. „Je to zbraň každého spisovatele,“ řekl Onderka. Kunderově manželce věnoval vltavín ve zlaté obroučce, hned si jej zavěsila na krk a ponechala přes oběd.

S Kunderou hovořil primátor o politice, Evropské unii, o knihách. V současné době je Mistr velmi zaměstnán kontrolou překladů své knihy Setkání do němčiny a do angličtiny, měla by vyjít celkem v patnácti jazycích.

Bublina o spolupráci s StB

Na otázku, zdali hovořili také o aféře z uplynulých měsíců, kdy objevený archivní dokument měl údajně potvrzovat Kunderův podíl na prozrazení západního agenta Miroslava Dvořáčka v roce 1950, Onderka odpověděl, že právě tato věc byla pro něj poslední kapkou k tomu, aby podpořil Kunderovu nominaci na čestné občanství. Kundera něco takového rezolutně popírá, zášť proti nikomu v Česku prý necítí.

Onderka považuje tuto kauzu za mediální bublinu. Spisovatele označil za člověka skromného, vstřícného, charismatického. S dojetím primátor sdělil, že mu Kundera na závěr setkání nabídl tykání. K Mistrovu zdravotnímu stavu dodal, že odpovídá jeho věku, v loňském roce oslavil osmdesátiny.

„Neznamená to, že by musel do nemocnice, ale není v takové kondici, aby snášel dobře letadlo,“ říká Onderka.

Kundera žije a tvoří ve Francii od roku 1975. Jeho ocenění brněnští zastupitelé schválili v prosinci 2009 jednomyslně. Již před čtyřmi roky ho poctili Cenou města Brna, ani tehdy již nepřijel, poctu za něj převzal šéfredaktor časopisu Host Miroslav Balaštík.

Kundera píše česky i francouzsky. V roce 1979 byl zbaven československého státního občanství a jeho dílo bylo v Československu až do listopadu 1989 zakázáno. Je autorem básní, dramat, prózy a esejí, také překládá.

Čestným občanstvím Brna byl poctěn in memoriam také kardiochirurg Jan Navrátil.

Reklama

Výběr článků

Načítám