Hlavní obsah

Stan, který zabíjel na festivalu Pohoda, nebyl v pořádku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žilina

Plachta stanu, který loni zabíjel na hudebním festivalu Pohoda v Trenčíně, nebyla náležitě zajištěna a stan měl další konstrukční chyby. Uvedl to deník Sme s odvoláním na Ústav soudního inženýrství Žilinské univerzity, který posuzoval stav stanu.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Záchranáři u spadlého stanu

Článek

Ústav tyto informace oficiálně nepotvrdil. Jeho ředitel Gustáv Kasanický pouze řekl, že "výsledek je velmi zajímavý". Posudek ústav odevzdal Okresnímu soudu v Trenčíně a policii. Policie vyšetřuje případ jako zločin obecného ohrožení.

V sobotu 18. července 2009 spadl při vichřici jeden ze stanů na hudebním festivalu Pohoda. Na místě zemřel 29letý muž z Piešťan a za několik týdnů také 19letá dívka, která utrpěla těžká zranění. Zraněny byly desítky lidí. [celá zpráva]

Už začátkenm srpna uvedli experti ze žilinské univerzity, že stan měl technické nedostatky. Ocelové lano, které drželo jeden z hlavních sloupů, bylo poškozené a pravděpodobně prasklo ještě před začátkem bouře. Stan byl navíc složený z několika částí, z nichž některé byly starší. Kotvící lana měla mít průměr deset centimetrů, ale použitá měla o tři centimetry menší průměr. [celá zpráva]

Stan tehdy nařídil prozkoumat soud, který nedovolil, aby ho německá firma Bossert Zelte ze Slovenska odvezla. Organizátoři festivalu stan nechali hlídat bezpečnostní službou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám