Hlavní obsah

Pokud by se Srbové chtěli odtrhnout od Bosny, chorvatský prezident by vojensky zasáhl

Záhřeb

Končící chorvatský prezident Stjepan Mesić prohlásil, že je připraven vojensky zasáhnout, pokud by se bosenští Srbové chtěli odtrhnout od Bosny a Hercegoviny. Informoval o tom v úterý chorvatský deník Novi List.

Článek

"Kdybych byl chorvatským prezidentem v době, kdy (bosenskosrbský premiér) Milorad Dodik vypíše referendum o odtržení bosenských Srbů od Bosny, přeťal bych armádou koridor v bosenském Posáví," prohlásil Mesić, jehož mandát skončí 18. února.

Tento koridor, který se táhne podél bosensko-chorvatské hranice, spojuje pomocí důležité silniční trasy hlavní město bosenské Republiky srbské v Bosně (RS) Banja Luku s východními územími RS. Přetnutí této trasy by srbskou entitu v Bosně prakticky paralyzovalo.

Mesičova mluvčí Danja Silovičová Karičová později v rozhovoru pro agenturu AFP význam prohlášení snížila s tím, že "šlo o politické poselství, a nikoli o nějaké vyhlášení války". "Chorvatská ústava neumožňuje, aby prezident republiky mohl nařídit armádě překročit hranici. Takové rozhodnutí by musel přijmout parlament a to dvoutřetinovou většinou poslanců," řekla.

Nešťastný výrok

Sám Mesić na naléhavé dotazy chorvatských médií uvedl, že jeho "prohlášení bylo neformální a chtělo vyjádřit jen tolik, že jak každý ví, Chorvatsko je také ručitelem Daytonských mírových dohod z roku 1995, které garantují existenci Bosny a Hercegoviny".

"Chorvatsko nemůže akceptovat rozpad Bosny. Nevěřím ale, že by se někdo odvážil vrhnout do takového lehkovážného dobrodružství," zdůraznil Mesić.

Mesić již 4. ledna varoval před možnou snahou bosenskosrbského premiéra Milorada Dodika uspořádat referendum o vystoupení Republiky srbské z Bosny a Hercegoviny. Pokud by k tomu došlo, odpadli by i bosenští Chorvaté a "zbyl by islámský stát, který by se v nepřátelském prostředí stále více radikalizoval a přežíval by jen díky podpoře fundamentalistických muslimských režimů", prohlásil Mesić v rozhovoru pro agenturu APA.

Mesić neskrývá, že hlavní problém vidí právě v Dodikovi. Bohužel ale podle něj nemá Bosna a Hercegovina mechanismy, které by normálně fungující stát mít měl, tedy právo zabránit odstředivým tendencím. Podle pozorovatelů usilují bosenští Srbové o odtržení a pozdější připojení k Srbsku. Ale Bosňáci (dříve Muslimové) a Chorvati si přejí pomocí mezinárodních institucí zakotvit do ústavy bezpečnostní mechanismy, které by znemožnily případné odtržení Republiky srbské od Bosny.

Reklama

Výběr článků

Načítám