Hlavní obsah

Alergická reakce na paracetamol vyvolala u dívky odpadávání tkáně

Novinky, rei

Fakt, že některá antibiotika mohou vyvolat alergickou reakci způsobující toxickou epidermální nekrolýzu, při níž člověku odpadává tkáň, byl již zdokumentován. Ve čtvrtek ale britský list The Daily Mail popsal stejnou reakci po požití analgetika paracetamol, a to u devatenáctileté Švédky Evy Uhlinové.

Foto: Repro Daily Mail, Novinky

Eva Uhlinová s fotografií z doby, kdy jí odpadávala kůže a srůstaly rty.

Článek

Uhlinové útrapy započaly v září 2005, když na dovolené onemocněla a na snížení teploty si vzala v lékárnách běžně dostupnou tabletu paracetamolu. Následovala výjimečně silná alergická reakce a tehdy patnáctiletá dívka se na druhý den probudila s puchýři na celém obličeji i zbytku těla.

„Bylo to děsivé, nevěděla jsem, co se stalo a co se mnou bude. Nemohla jsem uvěřit, co se to děje. Paracetamol jsem si před tím vzala už mockrát. Bylo to jako by se mi něco rozlézalo pod kůží. Byla jsem v šoku, připadalo mi to jako z hororového filmu,“ popsala Uhlinová, která dnes pracuje jako servírka.

Srůstaly jí rty

Tělo měla pokryté puchýři, strupy a vyrážkou podobnou spáleninám, odpadávaly jí kusy kůže a tkáně také z rukou, zad a břicha. V jednu chvíli byl její obličej tak znetvořen, že jí částečně k sobě přirostly rty.´“Když jsem se poprvé podívala do zrcadla, nemohla jsem sama sebe poznat,“ uvedla s tím, že se styděla vycházet mezi lidi.

S postupem let se její stav díky péči odborníků z univerzitní nemocnice v Linköpingu zlepšoval a dnes je její kůže v pořádku. Dál si ale musí dvakrát denně kapat do očí a je citlivá na prudké sluneční světlo.

Podle profesora Folkeho Sjöberga, jenž ji pomáhal léčit, měla štěstí. „Takové onemocnění je velmi neobvyklé a postihuje pouze jednoho člověka z miliónu. Když se dostaví, musíte ho nechat vyvíjet se, protože ho není jak zastavit,“ řekl.

Toxická epidermální nekrolýza

Jde o závažné onemocnění, které vyvolává alergická reakce na antibiotika nebo sulfinamidy.

Charakteristický projevem nemoci, jíž se taklé říká Lyellův syndrom, je odumírání a odpadávání svrchní vrstky kůže - epidermis. Na těle se vytváří rány. Nemoc také prrovází silná dehydratace a hrozí velké riziko infekcí. Pacienti mívají problém s dýcháním a často bývají napojeni na ventilaci.

Je potřeba ihned vysadit lék, který reakci způsobil, léčit rány a nahrazovat chybějící tekutiny a minerály.

Na nemoc umírá 30-60 procent pacientů, především starší lidé. Bezprostřední příčinou smrti bývá sepse, selhání plic nebo ledvin.

Lehčí formou této nemoci je tzv. Steven-Johnsonův syndrom.

Toxická epidermální nekrolýza může postihnout všechny lidi různých věkových skupin, i když častěji jí trpí ženy a prognóza je horší v případě starších osob. Na nemoc umírá 40 procent pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám