Hlavní obsah

Rusové víza do EU brzy nebudou potřebovat, řekl italský ministr

Moskva

Bezvízový režim mezi Ruskem a Evropskou unií by mohl být zaveden už v příštím roce. Napsal to ve středu ruský list Izvestija s odvoláním na vyjádření šéfa italské diplomacie a na lobbování italského premiéra v tomto směru v Bruselu. Už roky pravidelně se opakující ruské žádosti o zrušení víz až dosud Brusel odmítal s tím, že podmínky k takovému kroku dosud nedozrály.

Foto: Max Rossi, Reuters

Italský ministr obrany Franco Frattini

Článek

"Nyní jakákoliv z 27 členských zemí EU může použít veto a zablokovat jakékoliv rozhodnutí. V budoucnu to nebude možné, protože problém se bude rozhodovat kvalifikovanou většinou. Myslím, že příští rok vznikne dostatečná většina, aby bezvízový režim pro Rusy byl zaveden v roce 2010," řekl italský ministr zahraničí Franco Frattini v rozhovoru pro ruskou televizi Russia Today.

Izvestija však připouštějí, že věc podle expertů Evropské komise nebude tak jednoduchá, jak líčí Frattini. Díky vstupu lisabonské smlouvy v platnost se skutečně o zavedení bezvízového režimu bude rozhodovat kvalifikovanou většinou. Stane se tak ale až od roku 2014, do té doby bude platit hlasovací systém podle smlouvy z Nice a bude tak potřeba jednomyslné rozhodnutí.

"To je ale jen půl bídy," dodává deník s připomínkou, že souběžně má o zrušení víz rozhodovat i Evropský parlament. Tam by sice stačila nadpoloviční většina, ale přesvědčit europoslance je prý ještě těžší než členské státy.

Vysoký činitel Evropské komise Eneko Landaburu letos na jaře v Moskvě uvedl, že EU v nejbližší době víza Rusku nezruší. Není to prý jen čistě technická záležitost, ale nejprve je nutné vyloučit jakákoli rizika, mít naprostou důvěru v partnera i uzavřít dohodu o vracení nelegálních migrantů. Za schůdné Landaburu považoval spíše menší kroky jako usnadnit cestování pro podnikatele, výzkumníky a studenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám