Hlavní obsah

Pozůstalí po slovenských hornících dostanou 33 000 eur, tragédii mohl zavinit způsob hašení

Bratislava
Aktualizováno

Nejbližší příbuzní dvaceti slovenských horníků a záchranářů, kteří v pondělí zahynuli při výbuchu v dole, dostanou odškodnění 33 000 eur (asi 851 000 korun) na osobu, rozhodla v pátek slovenská vláda. Nárok na finanční příspěvek má 41 lidí. Deník Pravda v pátek zveřejnil další možný důvod tragédie. Mohla ji zavinit voda použitá při hašení důlního požáru.

Foto: Eduard Genserek , ČTK

Na administrativní budově dolu v Handlové visí černá vlajka.

Článek

Peníze podle vládního rozhodnutí dostane 17 manželek, dvě družky a 22 nezaopatřených dětí. Vláda na odškodnění dá 1,35 miliónu eur ze své rezervy.

Kromě odškodnění od vlády dostanou rodiny obětí jednorázový finanční příspěvek ve výši 800 eur (asi 20 600 korun) od ministerstva práce.

Pondělní výbuch v Handlové se počtem obětí zařadil mezi nejhorší neštěstí v historii samostatného Slovenska, horší následky měl jen pád letadla s vojáky, kteří se vraceli z mírové mise.

V pondělí ráno explodovaly hořlavé plyny v hloubce 330 metrů ve chvíli, kdy se báňští záchranáři a hasiči snažili uhasit požár ve východní šachtě.

Sporný způsb hašení 

Tragickou smrt dvaceti mužů v hnědouhelném dole v Handlové mohla zavinit voda, kterou horníci hasili doutnající uhlí. Voda se ohřála a reagovala s uhlím, takže nastal výbuch, uvedl v pátek slovenský deník Pravda s odvoláním na informace vyšetřovatelů důlního neštěstí.

Záchranáři, kteří přišli vyprostit skupinu horníků, neúspěšně bojujících s ohněm, zvolili patrně špatný postup hašení. Důlní inženýr, který odmítl zveřejnit jméno kvůli citlivosti tohoto případu, deníku Pravda řekl, že všem zainteresovaným osobám už je příčina známa.

"Nehasili oheň tak, jak měli, čímž nastala řetězová reakce a následně výbuch," řekl. Otázkou podle něj je, proč záchranáři zvolili nesprávný postup hašení. "O postupu vždy rozhoduje velitel zásahu, který je na povrchu," upřesnil inženýr. Otázkou také je, proč se horníci nestáhli, když zjistili, že požár je větší, než předpokládali. Bezpečnější bylo vrátit se, zazdít chodbu a ochlazovat oheň dusíkem.

"Reakce vodní páry s uhlím je velmi pravděpodobná. Vzniká při ní výbušný svítiplyn," potvrdil Pavol Daučík z katedry organické chemie Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Podle něj je však podmínkou této reakce vysoká teplota. Ta vzniká přívodem vzduchu k uhlí a jeho hořením. Důkazem vysoké teploty na místě neštěstí je fakt, že i čtyři dny od výbuchu je 15 metrů od epicentra teplota 60 stupňů Celsia.

Oficiální příčiny výbuchu budou podle něj zveřejněny až za velmi dlouhou dobu. Nezávislí vyšetřovatelé se podle ní dostanou na místo předpokládaného výbuchu nejdříve za dva až tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám