Hlavní obsah

Policie zastřelila neozbrojeného 14letého zloděje, Rakousko je pobouřeno

Novinky, ČTK, aš, APA, Kurier
Kremže

Bleskový noční zásah rakouské policie proti dvěma nezletilým zlodějům v Kremži vyvolal ve středu v Rakousku okamžitou diskusi o adekvátnosti postupu mužů zákona. Policisté proti neozbrojeným nezletilým použili pistole. Čtrnáctiletého hocha zasáhla policejní kulka do hrudi a v nemocnici těžkým zraněným podlehl. V nemocnici skončil i šestnáctiletý hoch. Police neuvedla s jakými zraněními.

Článek

V první chvíli se zdálo, že si dolnorakouská policie bude moci připsat další úspěšný zásah. V 2:28 se rozezněl na policejní stanici alarm, upozorňující, že se něco děje v prodejně elektra Merkur Markt.

Na místo proto okamžitě vyrazila zásahová jednotka. O tři minuty dříve na dvojici narušitelů zákona náhodně narazil hlídač procházející temnou budovou prodejny, který byl přítomen i při příjezdu policie.

Když výjezdovka dorazila, byli maskovaní lupiči už v prodejně. Podle prokurátora z Kremže Fridricha Kutshery se chlapci pokusili policisty napadnout. Policisté ve tmě použili střelné zbraně. Prokurátor ještě dodal, že oba mladíci „byli policii dobře známí“.

Rakouská policie uvalila na případ informační embargo, případ šetří. Bulvární média ale okamžitě začala řešit, zde bylo použití zbraně adekvátní. Zjistila, že mladíci byli neozbrojení. Na parkovišti před obchodem se shromáždil dav zvědavců. Většina odsuzovala policejní postup v duchu hesla napřed střílet a pak se ptát. Další vyjadřovali solidaritu policistům s argumentací, že "to nemají ve službě lehké".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám