Hlavní obsah

Polští lékaři usmrtili 21 lidí při testování vakcíny proti ptačí chřipce

Právo, BBC, los

Jednadvacet lidí zemřelo loni v Polsku poté, co je lékaři v rámci tajných testů očkovali proti viru ptačí chřipky H5N1. Napsal to v neděli server britského deníku The Daily Telegraph.

Článek

Zdravotní personál v severopolském městě Grudziadz podle policie, která případ vyšetřuje, nabízel bezdomovcům, že na nich za v přepočtu necelých 50 korun otestuje očkovací látku proti běžné chřipce. Místo toho jim však do těla vpravili dosud nevyzkoušenou látku proti ptačí chřipce.

Tři polští doktoři a šest sester nyní v této souvislosti čelí trestnímu stíhání. „Je v zájmu všech lékařů, aby ty kteří jsou za to zodpovědní, stihl trest,“ řekla polská ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová.

Nynější skandál podle serveru uštědřil další úder pověsti polského zdravotnictví. Následuje sedm let po tzv. aféře Pavulon. Během ní se byla řada lékařů a sester usvědčena z úmyslného vraždění pacientů lékem Pavulon. Ten se běžně používá jako znecitlivovací prostředek, ve velké dávce ale způsobuje ochrnutí svalstva a následné udušení.

Za každou „kůži“, jak se zavražděným pacientům v cynické hantýrce říkalo, inkasoval zdravotní personál úplatky od spřátelených pohřebních služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám