Hlavní obsah

Dívka má jen půlku mozku, přesto vidí na obě strany

Desetiletá dívka z Německa, která se narodila jen s polovinou mozku, překvapila vědce svým zrakem. Její oko totiž dokáže zachytit zorná pole nalevo i napravo, což je jinak nemožné u lidí, kteří přijdou o část mozku například kvůli závažné epilepsii.

Článek

V případech, kdy pacientům musí být odebrána část mozku například kvůli epilepsii, člověk ztrácí schopnost vidět jedno ze zorných polí. Podle toho, o kterou hemisféru přišel, přestává vidět objekty napravo či nalevo od sebe.  

Desetiletá Němka ale vidí jedním okem doleva i doprava, a to téměř perfektně. Podle lékařů se nervová spojení, která měla přenášet zrakové impulsy do chybějící pravé hemisféry, přesměrovala do funkční levé půlky.

Odborníci důkladně proskenovali dívčinu hlavu a zjistili, že její mozek už v matčině děloze prodělal kompletní reorganizaci své struktury.

„Mozek je úžasně plastický orgán, ale tentokrát jsme byli jako u vytržení, když jsme zjistili, jak dobře se jediná mozková hemisféra dokázala vyrovnat se skutečností, že druhá půlka chybí,“ řekl Lars Muckli, vedoucí týmu odborníků z univerzity ve Frankfurtu, kteří se unikátnímu případu věnovali.

„Úplně normální holka“

Dívka přišla na svět jen s levou hemisférou, na což se přišlo v jejích třech letech, když začala mít záchvaty a neovladatelné tiky na levé straně těla. Lékařům se podařilo záchvaty vyléčit, a tak je nyní z děvčete úplně normální školačka, která jen čas od času trpí slabostí levé poloviny těla.

„Přestože jí chybí jedna polovina mozku, je po psychologické stránce úplně v pořádku a může bez problémů vést plnohodnotný život,“ řekl Muckli. „Je to chytrá a okouzlující holka,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám