Hlavní obsah

Novým šéfem MAAE se stal Japonec Amano, chráněnec Západu

Novinky, Tomáš Reiner
Vídeň

Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) povede po 12 letech šéfování Egypťana Muhammeda Baradeje Japonec Jukija Amano. Oznámila to ve čtvrtek agentura AFP.

Článek

Tajná volba 35členného panelu byla těsná a vyrovnaná. Amano v prvním kole získal 23 hlasů a do vítězství mu chyběl jeden hlas. Jeho soupeř jihoafrický soupeř Abdul Samad Minty dostal 12 hlasů. Ve druhém a třetím kole se situace opakovala, což podle agentury naznačuje, jak rozpolcená agentura je například v postoji vůči jaderným ambicím Íránu a Severní Koreje.

Zatímco Amano (62) byl kandidátem západních zemí a je tedy pro tvrdší postup vůči Íránu, Mintyho (67) podporovali zástupci rozvojových států.

Původně se o post ucházelo pět lidí, ale Belgičan Jean-Pol Poncelet a Slovinec Ernest Petrič své kandidatury stáhli tento týden a Španěl Luis Echavarri byl vyřazen ve čtvrtečním předkole hlasování.

Čtvrteční volba pak dopadla stejně jako v březnu, kdy žádný z uchazečů nezískal potřebné dvě třetiny hlasů. Narozdíl od březnového zasedání se tentokrát panel rozhodl ještě v týž den volbu opakovat. Jeden z guvernérů, který byl původně pro Mintyho, se hlasování zdržel.

Jukija Amano

Narodil se 9. května 1946 v japonské prefektuře Kanagawa. Vystudoval právnickou fakultu na Tokijské univerzitě a v roce 1972 nastoupil na ministerstvo zahraničí, kde se specializoval na otázky odzbrojení, nešíření jaderných zbraní a jaderné energie.

Jako diplomat působil v laoském Vientianu, Ženevě, Washingtonu a v Bruselu.

V letech 2005-2006 byl předsedou Rady guvernérů MAAE a od září 2005 byl také japonským velvyslancem při MAAE. Dříve působil také v odborných orgánech OSN, které se zabývají odzbrojením a snahou o nešíření jaderných zbraní.

Do funkce šéfa MAAE byl zvolen 2. července 2009.

          zdroj: ČTK

Amano nahradí dosavadního šéfa MAAE, který agenturu vedl po tři čtyřletá období, v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám