Hlavní obsah

Papež přijal ve Vatikánu prezidenta Klause

– Řím • Aktualizováno
Novinky, Miroslav Benč (Vatikán)

Prezidenta Václava Klause v sobotu dopoledne přijal ve Vatikánu papež Benedikt XVI. Vatikán v sobotu současně potvrdil, že papež přijede do Česka na třídenní návštěvu, a to 26. září letošního roku. Po formálním setkání se papež s českým prezidentem spolu odebrali k privátnímu rozhovoru do papežovy soukromé knihovny. Rozhovor trval asi 20 minut, poté papež přivítal celou českou delegaci včetně prezidentovy manželky Livie Klausové.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Papež Benedikt XVI. při setkání s Václavem Klausem

Článek

„Jsem rád, že byla příležitost k velmi obšírnému, nikoliv pouze zdvořilostnímu rozhovoru, k debatě k celé řadě věcí týkajících se dnešního světa, dnešní Evropy, naší země. Já mám pocit, že papežovým názorům na mnoho věcí soudobého světa docela rozumím, a může být překvapením pro někoho, ale ne pro mne, že nejsou tak nekonečně vzdálené názorům, které zastávám já,“ řekl po setkání s papežem Václav Klaus.

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. přivítal českého prezidenta Václava Klause ve své soukromé knihovně ve Vatikánu.

Klaus se setkal také s vatikánským státním sekretářem kardinálem Tarcisiem Bertonem. Přišla řeč i na skutečnost, že Česká republika stále nemá s Vatikánem podepsánu smlouvu o úpravě vztahů. Ta má upravovat postavení římskokatolické a řeckokatolické církve v Česku.

„Hovořili jsme o vztazích, o některých problémech, které zbývají, a o naději, že budou v momentě, až se dořeší naše politická situace, až vznikne vláda s jasnou schopností něco v parlamentu prosadit, tak že dojde k pragmatickému a rozumnému řešení těchto věcí,“ řekl Klaus. Dodal, že tento vleklý problém mezi Českem a Vatikánem je řešitelný, ale jen za předpokladu, že zmizí ideologický nádech a zůstane praktické řešení problému. Sám je tomu připraven pomoci.

Klaus se ve Vatikánu setkal také s velmistrem Svrchovaného řádu Maltézských rytířů Robertem Matthewem Festingem.

Reklama

Výběr článků

Načítám