Hlavní obsah

Maďarský politik verboval slovenské voliče na volby do EU

– Ostřihom/Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Bývalý maďarský premiér Viktor Orbán označil nadcházející volby do Evropského parlamentu za záležitost všech Maďarů žijících v Karpatské kotlině. Na předvolebním mítinku slovenské Strany maďarské koalice (SNK) apeloval na Maďary žijící v zahraničí, aby volili promaďarské strany. Slovenský premiér Robert Fico za to kritizoval Orbána i SMK.

Článek

"Eurovolby rozhodnou o tom, kolik poslanců bude v Bruselu zastupovat zájmy Maďarů," uvedl na předvolebním shromáždění Strany maďarské koalice, která zastupuje půlmiliónovou maďarskou menšinu žijící na jihu Slovenska.

"Každého Maďara, který 7. června odevzdá svůj hlas, bude s očekáváním sledovat jiný Maďar za hranicemi," uvedl Orbán.

Každého Maďara, který 7. června odevzdá svůj hlas, bude s očekáváním sledovat jiný Maďar za hranicemi.
Viktor Orbán, bývalý maďarský premiér

Předvolební shromáždění SMK v sobotu paradoxně proběhlo v Ostřihomi na maďarské straně hranice, i když SMK kandiduje v eurovolbách pouze na Slovensku.

Orbánova slova ostře kritizoval slovenský premiér Robert Fico. Orbána a předsedu SMK Pála Csákyho označil Fico za hrozbu pro Slovensko. "Je absurdní, že Orbán a Csáky považují Karpatskou kotlinu za územní celek, jakýsi stát. Musím se zeptat Csákyho, zda poslanci SMK budou v europarlamentu zastupovat zájmy Slovenska nebo Maďarska," uvedl Fico na pondělní tiskové konferenci v Košicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám