Hlavní obsah

Fritzl dostal doživotí a musí se léčit

– Sankt Pölten • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

Josef Fritzl stráví zbytek života za mřížemi a musí se léčit. V ostře sledovaném procesu o tom ve čtvrtek jednomyslně rozhodla porota v rakouském Sankt Pöltenu. Soud ho shledal vinným ve všech bodech obžaloby. Fritzl věznil 24 let svou dceru Elisabeth ve sklepení svého domu v Amstettenu a zplodil s ní sedm dětí. Jedno dítě zemřelo a on jeho tělo spálil.

Článek

Trest je definitivní a obhajoba ho podle CNN přijímá. O Fritzlově umístění teprve rozhodne ředitelství pro výkon trestu, až obdrží mimo jiné i písemné vyhotovení rozsudku.

Odsouzený tedy nejméně do úterka zůstane ve vazební věznici v Sankt Pöltenu, pak bude převezen do věznice a koordinačního centra ve Vídni. Umístěn může být v jednom ze čtyř zařízení pro duševně nemocné delikventy. 

V Sankt Pöltenu je Fritzl v cele ještě s dvěma dalšími vězni a vedení zařízení to neplánuje změnit. Fritzla úřady bedlivě sledují, aby nespáchal sebevraždu. V posledních dnech byl jeho psychický stav špatný a pracuje s ním psychiatr.

Fritzl může teroreticky vězení opustit nejdříve za 15 let, musel by ale o tom rozhodnout soudní senát.

Bezprecedentní incest

Fritzl čelil šesti obviněním, dvě z nich - vraždu a zotročování - původně odmítal, avšak v třetí den procesu je připustil. Důvodem obratu byla konfrontace s 11hodinovou výpovědí zneužívané dcery [celá zpráva].

Fritzla emočně zlomila a on projevil lítost. K soudu se nazvdory očekávání přišla podívat i Elisabeth, kterou otec v minulosti 3000krát znásilnil.

Prokuratura viděla v požadavku doživotního trestu exemplární potrestání, protože šlo o bezprecedentní případ. Žalobci navíc usilovali o vyvážení 24letého martyria dcery Elisabeth a jejích dětí úměrně dlouhým trestem pro tyrana. I proto vznesli diskutabilní obvinění z vraždy, k němuž se váže trest doživotí. Rakouské právo nezná souhrnný trest a obvinění může dostat trest jen za nejtěžší zločin.

Obhajoba naproti tomu požadovala mírnější trest. Argumentovala skutečností, že se Fritzl o děti staral, tři se mu dokonce povedlo adoptovat a on je z podzemí vyvedl a vychovával ve svém bytě. Fritzlův právník Rudolph Mayer našel podporu v psychiatrickém posudku předneseném v soudní síni ve středu.

Podle posudku je Fritzl duševně nemocný člověk s tendencí mít někoho jen pro sebe. Fritzl stál o to, aby mu dcera rodila další děti, které by také byly pouze jeho. Psychiatrička Adelheid Kastnerová u soudu uvedla, že tendence dominovat a citová vyprahlost pramení ve Fritzlově dětství. Josef Fritzl byl nechtěné a nemilované dítě. Kastnerová dodala, že Fritzl je velmi inteligentní.

Smrti syna lituje

Obvinění z vraždy se týkalo jednoho z dvojčat, která Elisabeth porodila v roce 1996. Chlapec Michael měl od porodu dýchací potíže a modral. Po 66 hodinách zemřel. Fritzl původně tvrdil, že u porodu vůbec nebyl. Ve středu přiznal, že byl přítomen a zvažoval přivolat lékaře, což ale nakonec zavrhl. "Doufali jsme, že přežije. Je mi to líto," řekl soudu. Tělo dítěte Fritzl spálil.

Kauza týrání v Amstettenu
Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Zmizení Elisabeth odůvodňoval, že odešla k sektě. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.
Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Obvinění Fritzla

  • Vražda: V roce 1996 zemřelo jedno z dvojčat, které mu dcera porodila. Elisabeth uvedla, že Michael začal modrat krátce po porodu. Fritzl přiznal, že jeho mrtvé tělo spálil. Za vraždu dostal doživotí.
  • Zotročování: Podle prokuratury se vztahovalo k letům 1984 až 2008, kdy Fritzl držel Elisabeth ve sklepě, někdy i spoutanou. V případě uznání viny mu za to hrozilo až 20 let vězení.
  • Znásilňování: Obžaloba uvedla, že Fritzl pravidelně dceru sexuálně zneužíval mezi 30. srpnem 1984 a 30. červnem 1989. Soud ho za to mohl poslat na 15 let za mříže.
  • Krvesmilstvo: Vztahovalo se na stejné období jako znásilňování. Fritzlovi hrozil trest až jeden rok.
  • Omezování osobní svobody: Tři děti, které mu Elisabeth zplodila, držel Fritzl protizákonně v zajetí v podzemním úkrytu. Nikdy neviděly denní světlo. Hrozilo mu za to až 10 let. Další tři děti se Fritzlovi podařilo legálně adoptovat a vychovával je v bytě s manželkou.
  • Vyhrožování násilím: Mezi 28. srpnem 1984 a 26. dubnem 2006 Fritzl opakovaně dceři a později i jejím dětem vyhrožoval plynem a výbušninami, jestliže se pokusí utéct. Hrozilo mu za to až 5 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám