Hlavní obsah

Francie se vrací do velení NATO, oznámil Sarkozy

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ
Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy oficiálně potvrdil návrat Francie do vojenského velení Severoatlantické aliance. Paříž tak ukončí čtyři dekády dobrovolného exilu. Očekává se, že Sarkozy odešle formální dopis NATO tak, aby mohl být krok dokonán příští měsíc na summitu aliance ve Štrasburku u příležitosti 60. výročí založení NATO.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

„Tento návrat do NATO zajistí naši národní nezávislost. Distance od NATO by naši samostatnost a manévrovací prostor omezovala. Musíme být progresivní. Osamocený národ je národem bez jakékoli vlivu,“ řekl prezident před obrannými experty na vojenské škole v Paříži.

Sarkozy dodal, že Evropa musí být silná jako celek a také obrana Francie má dva obranné pilíře: Evropskou unii a Atlantickou alianci.

Francii z velení NATO v roce 1966 vyvedl tehdejší prezident Charles de Gaulle s odůvodněním, že aliance omezuje suverenitu země. Opětovné přijetí země do vedení aliance se očekává na dubnovém summitu NATO ve Štrasburku.

Návrat do aliančních struktur kritizovala opozice. Ministr obrany Herve Morin však nařčení, že Francie bude od nynějška nucena následovat politiku Spojených států odmítl s tím, že Německo bylo v NATO a nesouhlasilo s americkou invazí do Iráku.

Návrat Francie do velení NATO uvítali představitelé aliance i Evropské unie. Podle průzkumu týdeníku Paris Match podporuje návrat své země 58 Francouzů.

Reklama

Výběr článků

Načítám