Hlavní obsah

Fritzlova dcera si tajně psala deník

– VÍDEŇ
Právo, Jaroslav Zbožínek

Šokující podrobnosti o týrání Elisabeth Fritzlové (43) svým otcem Josefem (74) v podzemí jejich domu v dolnorakouském Amstettenu přinesly v těchto dnech úryvky z jejího deníku, který si tajně psala na kousky papíru. Části zápisků Elisabeth, již otec 24 let ve sklepním vězení znásilňoval a zplodil s ní sedm dětí, se krátce před pondělním zahájením procesu s Fritzlem dostaly do rakouských médií.

Foto: Reuters

Josef Fritzl

Článek

Elisabeth v deníku s udáním data i hodiny líčí, jak otec týral nejen ji, ale jak bil i děti, které s matkou trpěly v podzemí. Popisuje okamžiky, kdy chovala v náruči svého právě narozeného syna, který brzy po porodu zemřel a Fritzl jej spálil v domovním kotli. Chlapeček kvůli dýchacím problémům celý postupně zmodral, píše Elisabeth a dodává: „Aspoň je už teď na lepším světě.“

Zmiňuje se také o tom, jak holýma rukama chytala krysy a jak její tři děti, které s ní trávily život ve sklepě, byly fascinovány každou maličkostí, třeba zrcadlem v koupelně nebo váhami. Stoupaly si na ně pokaždé, když něco snědly, aby viděly zda a jak přibírají.

Nezřídka Elisabeth s dětmi hladověly. „Mléko i další potraviny už nám téměř došly,“ napsala 2. března 1991. Nechybí ani popis chvil, kdy ji Fritzl znásilňoval a jak se mu při tom snažila bránit.

V pondělí stane Fritzl před soudem v Sankt Pöltenu, kde bude čelit obvinění z týrání, opakovaného znásilnění, zotročování a také vraždy. Hrozí mu doživotní vězení. Mluvčí státního zastupitelství v Sankt Pöltenu Gerhard Sedlacek potvrdil, že zápisky Elisabeth budou důležitým důkazním materiálem.

Fritzl je od svého zatčení loni na jaře ve vazbě. Na veřejnost se mezitím dostala zpráva, že obviněný prodal za milión eur (27 miliónů Kč) práva na první rozhovor. Získala je údajně britská agentura Central European News, která ovšem nevyplatí honorář Fritzlovi. Po dohodě se správcem jeho majetku jej převede na účet Elisabeth a jejích dětí, aby měly zajištěnou budoucnost.

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Fritzl s rozhovorem souhlasil za podmínky, že dostane otázky dopředu, aby si prý mohl „doplnit“ slovní zásobu pro případ, že by interview bylo vedeno v angličtině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám