Hlavní obsah

USA se příští rok rozpadnou, tvrdí ruský profesor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Šokující názory prezentoval v úterý na přednášce profesor prestižní školy pro diplomaty ruského ministerstva zahraničí Igor Panarin. Podle něj americký prezident Barack Obama letos v USA vyhlásí stanné právo. Příští rok se Spojené státy rozpadnou na šest autonomních oblastí, přičemž Aljaška se vrátí pod ruskou kontrolu. Rusko se pak spolu s Čínou stane páteří nového světového pořádku.

Článek

"Je velká pravděpodobnost, že kolaps Spojených států nastane do roku 2010," řekl Panarin v úterý desítkám studentů, profesorů a diplomatů na pravidelné přednášce na Diplomatické akademii ruského ministerstva zahraničí. Na tyto přednášky jsou tradičně zváni i zahraniční novináři.

Předpovědi Panarina, který býval mluvčím ruské kosmické agentury a údajně také analytikem někdejší sovětské tajné služby (KGB), zapadají do negativního pohledu na Spojené státy, který se z Kremlu v posledních letech šíří, poznamenala dnes agentura AP. Podle ní je to hlavně zásluhou bývalého prezidenta, nyní premiéra Vladimira Putina. Ten svého času neváhal přirovnat Spojené státy k nacistické třetí říši a obvinil Washington z odpovědnosti za nynější globální finanční krizi, která na ruskou ekonomiku těžce dolehla.

Americká "Sodoma a Gomora" povede k rozpadu USA

Ve prospěch své předpovědi Panarin argumentoval mimo jiné tím, že Američané zaznamenávají morální úpadek, žijí prý v ohromném stresu, který se projevuje třeba střelbou ve školách, mají velkou část populace ve věznicích a prý také velký počet homosexuálů.

 To, k čemu podle Panarina nepochybně dojde, je kolaps amerického snu. Prý by ho ale Americe nepřál. Předvídá ovšem, že ze současných celosvětových ekonomických zmatků vyjdou Rusko s Čínou velmi posílené. Tyto dvě země by prý měly společně usilovně pracovat v mnoha oblastech a vytvořit novou měnu, která by nahradila americký dolar.

Když se novináři po přednášce ptali, co Panarinovým teoriím říká ruské ministerstvo zahraničí, dostalo se jim odpovědi, že mají dotazy předložit písemně.

Rusko přežije

Panarinovi se však během dvaceti minut nepodařilo všechny v sále přesvědčit. Jeden instruktor se obrátil na Panarina, zda by přesněji také nepopsal vývoj v Rusku, které prožívá nejhorší ekonomickou krizi za deset let, přičemž někteří zmiňují i demografický kolaps a dokonce i možnou hrozbu rozpadu.

"Ke kolapsu Ruska nedojde," uvedl Panarin podle AP.

Reklama

Související témata:
Artěmij Panarin

Výběr článků

Načítám