Hlavní obsah

OBRAZEM: Sněhová kalamita ve Španělsku a na jihu Francie

– MADRID/MARSEILLE

Zima zaskočila Španělsko a Portugalsko. V pátek ochromila dopravu v obou zemích. Naopak situace na jihu Francie se mírně zlepšila a opět mohlo být otevřeno letiště v Marseille.

Foto: Sergio Perez , Reuters

Zácpa na zasněženém silničním okruhu v Madridu

Článek

Silné sněžení v centrálním Španělsku způsobilo v pátek problémy v dopravě. Hlášeno je mnoho dopravních nehod, četné úseky dálnic a silnic jsou uzavřené. Také madridské letiště muselo až do odvolání zastavit provoz. "Nejsou žádné přílety ani odlety," řekla mluvčí letiště agentuře AFP.

Tramvajáci čistí výhybku na stanici Las Tablas v Madridu.foto: Reuters/Juan Medina

Portugalsko trápí mrazy již několik dní, od čtvrtka navíc sněží. V pátek byl sever země pokryt sněhem. Ve městě Bragança naměřili v noci minus šest stupňů Celsia, v celém regionu jsou školy zavřené. Lidé si musejí v bytech přitápět elektřinou.

:.Zasněžená fontána Cibeles v Madridufoto: Reuters/Susana Vera

Ve městě Porto způsobil vadný elektrický radiátor požár bytu ve druhém patře luxusního domu. Zahynuli nejméně tři lidé včetně matky a jejího 11letého dítěte. Její mladší dítě je nezvěstné.

:.Zasněžená auta v Madridufoto: Reuters/Susana Vera

Na jihu Francie přestalo po třech dnech sněžit, takže se podařilo obnovit silniční dopravu. Také letiště v Marseille obnovilo provoz, 300 lidí ale muselo ještě noc na dnešek strávit v terminálech. Veřejná doprava však již funguje, obnoveno bylo také vyučování ve školách.

:.Stroj společnosti Air Ivory Coast zablokoval na marseilleském letišti Marignane sníh.foto: ČTK/AP

Bez elektřiny zůstává asi 1000 domácností v celém departamentu, rozvodné závody však slibují obnovení dodávek ještě během dneška.

:.Havarované auta u La Rove nedaleko Marseillefoto: ČTK/AP

V Německu zůstává zamrzlých řada vodních cest. K nejdůležitějším patří Labský kanál, který umožňuje říčním lodím z této řeky plout do Baltského moře. Zamrzlý je v délce 70 km. Na Labi musel být mezi Hamburkem a ústím do moře přerušen provoz, protože plovoucí kry jsou příliš mohutné a ohrožují lodě.

:.V La Rove u Marseille sjelo auto ze zasněžené silnice.foto: ČTK/AP

Rakousko zaznamenalo v noci na dnešek zatím největší mrazy nynější zimy. V obci St. Jakob v Defereggenském údolí naměřili minus 23,7 stupně Celsia, teplotu minus 22,1 stupně naměřili v St Michael v Lungau. Tuhé mrazy v příštích dnech nemají polevit.

:.Zácpa na zasněženém silničním okruhu v Madridu foto: Reuters/Sergio Perez

Reklama

Výběr článků

Načítám