Hlavní obsah

Haider měl prý poměr se svým mluvčím

– VÍDEŇ • Aktualizováno
Novinky, nka, The Guardian, Times Online

Mluvčí rakouského pravicového politika Jörga Haidera Stefan Petzner veřejně přiznal, že ho s korutanským hejtmanem pojilo více než přátelství. O skandálu, který vyvolalo Petznerovo přiznání pro rozhlasovou stanici ORF, informovala ve čtvrtek britská média.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Jörg Haider se svým mluvčím Stefanem Petznerem

Článek

„Byl to muž mého života. Náš vztah šel daleko za hranice přátelství,“ prohlásil Petzner. Po vystoupení na stanici ORF byl Petzner vyloučen ze Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), kde byl považován za Haiderova nástupce. Představitelé BZÖ se dokonce neúspěšně snažili o to, aby stanice záznam stáhla z vysílání.

Smrt charismatického politika Petznera hluboce zasáhla. „Musel jsem k němu. Musel jsem k němu,“ popisoval Petzner rozrušeně svoji cestu do márnice, kde po nehodě leželo Haiderovo mrtvé tělo. Při pohřbu se pak mladík hořce rozplakal.

Petzner (27) se s Haiderem seznámil před pěti lety na večírku. V té době pracoval jako novinář, psal o kosmetice. Při prvním setkání s o 31 let starším Haiderem prý ucítil “magnetickou přitažlivost.”

Haiderova žena Claudie proti jejich vztahu údajně nic nenamítala. “ Miloval jsem ho v naprosto jiné osobní rovině. Ona to chápala,” vysvětlil Petzner. Podle Petznerovy sestry ale politikova žena na Petznera “někdy žárlila, protože s jejím mužem trávil více času než ona.”

Petzner se stal předsedou strany

Petzner se po Haiderově smrti stal předsedou Svazu pro budoucnost Rakouska, Haider sám o něm dříve mluvil jako o svém nástupci. Ozývají se i hlasy, které mladého politika viní z podílu na smrti korutanského hejtmana. Podle svědků se totiž Haider právě s ním v osudný večer pohádali na večírku.

Haider poté odjel do gay klubu Zum Stadtkrämer v Klagenfurtu.Tam byl spatřen, jak popíjí v doprovodu jiného mladého muže. Při odchodu se již prý potácel, údajně vypil láhev vodky, a o pár minut později došlo ke smrtelné havárii.

Haider jel příliš rychle, utrpěl několik smrtelných zranění.foto: Reuters/Daniel Raunig

Haider se svým vozem sjel z vozovky a převrátil se. O homosexualitě pravicového politika spekulovala rakouská média již poté, co se objevila svědectví o jeho návštěvě gay klubu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám