Hlavní obsah

Plány obří mešity v Kolíně nad Rýnem znesvářily Němce

Právo, vpl
KOLÍN NAD RÝNEM

Takřka 120 tisíc muslimů v německém Kolíně nad Rýnem bude mít nové místo na modlení. Křesťanským demokratům (CDU) však vadí velikost mešity, kterou podle nich islamisté předvádějí svou sílu.

Článek

"Už brzy nebudou turisté obdivovat jen kolínskou katedrálu, ale i minarety“. Tak vyhlíží vize Josefa Wirgese, starosty městské části Kolín nad Rýnem-Ehrenfeld. A vypadá to tak, že se vyplní.

Městská rada totiž odsouhlasila, že se Ehrenfeldu postaví mešita Turecko-islámské unie (Ditib). Napsala tak tečku za více než dvouletou diskusí o největší plánované mešitě v SRN. Projekt může vyjít až na 20 miliónů eur (497 mil. Kč) a zaplatí ho příspěvky 800 sdružení patřících k Ditib.

Konec starým fabrikám

Rozhodnutí podpořili sociální demokraté, zelení, liberálové a levice. Kolínský starosta Fritz Schramma projekt obhajoval tvrzením, že velkoměsto jako Kolín potřebuje centrální mešitu: "Nehodí se, aby se muslimové modlili v halách starých fabrik a na zadních dvorech“.

Jeho strana, konzervativní CDU, však hlasovala proti. Mešita se jí zdála příliš obrovská. "Chceme mešitu, ale ne tuto,“ upozornil šéf městské CDU Jürgen Hollstein. Podle něj stavba nejenže nepodpoří integraci muslimů, ale stane se "ukázkou síly“ hlavního investora – Ditibu. Kupole moderní stavby má dosahovat 35 metrů a po stranách vyrostou dva 55 metrů vysoké minarety.

Mešita se od počátku mohla spolehnout na politickou většinu. Diskuse vypukly, až si noví sousedé stěžovali, že nemá vyřešenu dopravu a parkoviště a majitelé blízkých obchodů se začali obávat, že jim bazar v prostorách mešity zničí obrat.

Obav využila ultrapravicová strana Pro Köln, zastoupená i v městské radě, a získala pod protestní petici 23 tisíc podpisů. "Mešita způsobí v okolí nadměrný hluk a může se stát útočištěm islámských teroristů,“ varoval místopředseda Pro Köln Markus Wiener. Publicista Günter Wallraff navrhl, aby se v mešitě četly Satanské verše Salmana Rushdieho.

Starosta Schramma vyjednal zmenšení bazaru a parkoviště. Minarety budou vysoké 55 metrů, ale nebudou šířit výzvu k modlitbě. V islámských zemích bývá volání muezínů slyšet daleko, v Kolíně to bude jen ve vnitřním dvoře mešity.

Le Pen i Strache budou bez piva

Během hlasovaní protestovalo před radnicí asi 25 aktivistů Pro Köln. Nad hlavami drželi transparenty s přeškrtnutou mešitou a fotku kolínského dómu ve stínu obrovských minaretů.

Organizace, kterou sledují i německé zpravodajské služby, chystá na polovinu září Antiislamistický kongres a pozvání už přijali zástupci ultrapravicové smetánky z celé Evropy. Chybět nebude šéf rakouské FPÖ Heinz Christian Strache a Jean-Marie Le Pen z francouzské Národní fronty.

Městská rada, církev i odbory už vyzvaly k protestní demonstraci. Hospodští pohrozili, že účastníkům kongresu nenatočí proslulé kolínské pivo Kölsch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám