Hlavní obsah

Rakušan se přiznal k otcovství sedmi dětí své vězněné dcery

– AMSTETTEN • Aktualizováno
Novinky, rei

Rakouský důchodce se přiznal k otcovství sedmi dětí, které počala jeho dcera. Policie zároveň začala v pondělí prohledávat sklepní prostory domu v Amstettenu, kde 73letý Josef Fritzl svou dceru Elisabeth 24 let věznil.

Článek

Policisté popsali kobku jako stísněné místo, výška stropu je na některých místech pouhých 170 cm, což průměrně vysokému člověku nestačí ani na narovnání. Obyvatelé města jsou šokovaní, média hovoří o selhání systému.

Policisté popsali kobku jako stísněné místo, výška stropu je na některých místech pouhých 170 cm, což průměrně vysokému člověku nestačí ani na narovnání. Obyvatelé města jsou šokovaní, média hovoří o selhání systému.

Ve sklepě byly tři místnosti: ložnice, kuchyně a hygienická komora. "Všechno je velmi stísněné, včetně vstupní chodby. Elektronicky zabezpečené dveře jsou malé a při vstupu musíte ohnout hlavu,“ řekl šéf kriminálky Franz Polzer. Dodal, že podlaha sklepních prostor byla nerovná a strop místy vysoký 1,7 metru. Jediným spojením s vnějším světem byl pro obyvatele televizor.

:. Elisabeth Fritzlová na snímku pořízeném předtím, než ji otec na 24 let uvěznil ve sklepě domu v rakouském Amstettenu.

Třiasedmdesátiletého Josefa Fritzla považovalo okolí za slušného člověka pečujícího o rodinu a nikdo 24 let netušil, že ve sklepě svého domu věznil svou dceru Elizabeth. Tři děti, které s ní měl, se mu neuvěřitelným způsobem podařilo legálně adoptovat. Jedno dítě zemřelo a další tři nepoznaly světlo světa. Ani jeho manželka o ničem nevěděla.

Těla zemřelého dítěte se Fritzl zbavil tak, že ho spálil. Přiznal to v pondělí policii.

Rakušan měl se ženou kromě Elisabeth další čtyři děti, které už mají své vlastní rodiny. Elisabeth údajně sexuálně zneužíval od jejích 11 let.

Šokovaní sousedé

"Je to pro nás šok,“ řekla deníku The Times sousedka jménem Maria. "Oba (manželé) byli mí přátelé. Paní i její manžel se zdáli být dobří lidé. Často jsem ji viděla, jak bere děti do školy - byly dobře oblečené a slušné. Viděla jsem ji docela nedávno. Pořád nemohu uvěřit, že se něco takového dělo přímo před námi. Vždycky jsme věřili, že matka dětí utekla a děti nechala na krku prarodičům. Kdo by kdy pomyslel na něco tak strašného?“ řekla.

Média: systém selhal

Fritzlovi se podařilo tři děti legálně adoptovat. Tvrdil, že se jich dcera zřekla a utekla. Elisabeth musela ze sklepa napsat dopis, že utíká a ať ji nikdo nehledá. Nevysvětlená zůstává alarmující skutečnost, že úřady nezaznamenaly, že s nimi Elisabeth neměla žádný kontakt od roku 1984. Byla přitom jen pár metrů od bytu rodičů poté, co ji otec do sklepa vylákal, omámil a spoutal.

:. Dům v rakouském Amstettenu.

Rakouská média v pokusu odpovědět na otázku, jak je něco takového vůbec možné, docházejí k závěru, že jde o zásadní systémové selhání. Fritzlova legenda nebyla nikomu nápadná a úřady děti bez problémů zaregistrovaly jako adoptované, případně svěřené do příbuzenské péče. Občasné kontroly sociálního úřadu neshledaly žádné problémy, protože děti v "nadzemí" byly údajně vychovávány přísně, ale řádně. Chovaly se velmi slušně a zdvořile, stejně jako jejich "prarodiče", a nikdo s nimi prý neměl žádné problémy.

Elisabeth a její děti jsou nyní na klinice v péči expertů. Její 19letá dcera, jejíž nalezení před týdnem kauzu spustilo, je stále ve vážném stavu v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám