Hlavní obsah

V popelnici ve Švédsku se našly šperky. Nejspíš jde o ukradené korunovační klenoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část historických královských klenotů, které byly loni ukradeny ze švédské katedrály, se pravděpodobně našla. Televizi SVT to v úterý řekla státní zástupkyně Reeva Devgunová. Podle ní však není jasné, zda jde skutečně o korunovační klenoty. Podle policie ale všechno nasvědčuje tomu, že se našly věci z krádeže, a vyšetřovatelé nyní pracují na stoprocentním potvrzení.

Foto: Handout, Reuters

Královské klenoty ze 17. století, které byly ukradeny ve Švédsku.

Článek

Devgunová reagovala na informace deníku Aftonbladet, který v úterý ráno s odvoláním na blíže neupřesněné zdroje informoval, že korunovační klenoty nebo jejich část byly objeveny v popelnici v oblasti Stockholmu.

„Vše naznačuje, že ukradené korunovační symboly Karla IX. byly nalezeny v oblasti Stockholmu, ale policie tvrdě pracuje na tom, aby to na sto procent potvrdila,“ uvedla švédská policie na svých webových stránkách.

Policie dodala, že předměty našel člen ochranky v odpadkovém koši na stockholmském předměstí  Åkersberga v úterý v jednu hodinu ráno.

„Kdo je ukradl a myslel si, že je prodá přes ebay, udělal velkou chybu,“ řekl biskup Johan Dalman televizi SVT.

Kvůli  nálezu klenotů má být podle Devgunové přerušen proces s 22letým Švédem, který se z krádeže zodpovídá před okresním soudem ve městě Eskilstuna. Souhlasila s tím i obhajoba. Na úterý přivolaní svědci ale mají být vyslechnuti. Podle DPA přitom byly na úterý plánovány závěrečné řeči. Není jasné, o kolik jednacích dní se nyní proces protáhne.

Dvaadvacetiletý obžalovaný, jehož krev se našla na místě činu, byl zadržen loni v září. Druhý muž byl také zadržen, ale obviněn nebyl.

Obžalovaný se zodpovídá z toho, že koncem loňského července společně s komplicem ukradl předměty z katedrály ve městě Strängnäs západně od Stockholmu: dvě pohřební koruny a říšské jablko.

Klenoty jsou v podstatě neprodejné

Jedna z ukradených korun patřila králi Karlu IX., který zemi vládl od roku 1604 do své smrti v roce 1611. Druhá pak jeho manželce, královně Kristině Holštýnsko-Gottorpské. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

Odhadovaná cena korunovačních klenotů činí 65 milionů švédských korun (přes 160 milionů Kč). Podle expertů jsou královské koruny v podstatě neprodejné, protože jsou snadno identifikovatelné. Odborníci již dříve vyjádřili obavy, že by se zloději mohli klenotů zbavit nebo je zničit, až zjistí, že je nelze zpeněžit.

Výběr článků

Načítám