Hlavní obsah

Česko dojednalo v Sýrii propuštění dvou vězněných humanitárních pracovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Praha
Aktualizováno

České diplomacii se v Sýrii podařilo vyjednat propuštění dvou vězněných pracovníků německé neziskové organizace. Zástupci ministerstva zahraničí zajistili přepravu vojenským speciálem do Prahy, kde ve čtvrtek odpoledne přistáli. Bližší informace nechtělo MZV vzhledem k zákonu o utajovaných informacích sdělovat.

Záznam: Briefing ministra zahraničních věcí Jana Hamáčka k propuštění humanitárních pracovníků v SýriiVideo: ČTK

 
Článek

„Jsem velmi rád, že se podařilo vyjednat propuštění dvou pracovníků německé humanitární organizace. Není to první případ, kdy česká diplomacie pomohla a je to důvod, proč Česká republika udržuje zastupitelské úřady v podobných destinacích,” prohlásil Jan Hamáček. Velký dík podle jeho slov patří velvyslankyni Evě Filipi, která propuštění několik týdnů dojednávala.

Oba muže převzal ve čtvrtek na syrském ministerstvu zahraničí. Oba by měli být v uspokojivém zdravotním stavu. První zdravotní prohlídku provedla lékařka záchranné služby, která cestovala s Hamáčkem do Sýrie. „Uvedla, že jsou na obou znát útrapy, kterými prošli, nemají ale žádné závažné zdravotní problémy,” řekl Hamáček. Oba muži, z nichž jeden je Němec, byli po svém zadržení převezeni do Damašku a měli být „v nejtvrdším zařízení”, které v Sýrii existuje. Národnost druhého zadrženého muže nemohl Hamáček sdělit s tím, že nemá souhlas jeho zastupitelského úřadu jeho země se zveřejněním.

Foto: Ministerstvo zahraniční věcí ČR

Budova velvyslanectví ČR v Damašku

Podrobnosti o případu nechtěl sdělit ani německý velvyslanec v Praze Christoph Israng. Ten pouze poděkoval Česku za „rychlou pomoc bez byrokratických průtahů”. Je to podle jeho slov důkaz „našeho přátelství a dobrých vztahů”. „Je to důkaz, že my Evropané stojíme při sobě v dobrých i špatných časech,” řekl Israng.

Hamáček se v Sýrii setkal ke krátkému asi 30minutovému jednání se svým syrským protějškem Valídem Mu'alimem. Tématem jednání byla jak aktuální situace v Sýrii, tak spolupráce Českého červeného kříže a syrského půlměsíce. Hamáček podle svých slov během jednání zmínil také použití chemických zbraní, kdy klad důraz na jeho vyšetření.

Německá agentura DPA napsala, že muži strávili ve vězení několik měsíců. Zadrženi měli být kvůli nelegálnímu překročení syrské hranice z Iráku. Muži neměli potřebná víza. Jednání o propuštění, která vedla česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi, trvala několik týdnů.

Česká republika je jedinou členskou zemí EU, která v Damašku drží diplomatické zastoupení na nejvyšší úrovni. Ostatní státy své velvyslance v průběhu války stáhly. Ambasáda tak v Sýrii hájí zájmy osmadvacítky i Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám