Hlavní obsah

Erdogan se distancoval od islamizace ústavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se ve středu distancoval od prohlášení předsedy parlamentu Ismaila Kahramana, že by připravovaná nová ústava měla opět propojit stát s islámem. Podle Erdogana projevil Kahraman pouze svůj „osobní názor”, uvedla turecká agentura Anadolu.

Foto: Reuters

Turecká policie zasahuje u parlamentu proti demonstrantům, kteří odmítli desekularizaci země.

Článek

Kahraman v parlamentu v úterý řekl: „Proč bychom jakožto muslimská země měli být v situaci, kdy ustupujeme od náboženství? Jsme muslimskou zemí. Proto musíme mít náboženskou ústavu.” [celá zpráva]

V úterý večer proti Kahramanovým výrokům demonstrovalo v Istanbulu asi 300 lidí, které policie posléze násilně rozehnala.

Proti Kahramanovi se v úterý obrátila i jeho vlastní a vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP). Kahraman následně vydal prohlášení, že pouze vyjadřoval svoje osobní pocity.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

AKP usiluje o změnu ústavy zavedené v 80. letech po vojenském převratu, aby posílila pravomoci prezidenta Erdogana. V posledních letech je islamistická AKP stále častěji kritizovaná za to, že navzdory proklamacím o zachování sekularismu skrytě usiluje o islamizaci země. Například byl přijat zákon ztěžující přístup k alkoholu, regulovány jsou i sociální sítě a výjimečné nejsou ani tresty za „rouhání” kvůli kritice proroka Mohameda.

Reklama

Výběr článků

Načítám