Hlavní obsah

Zdrcující frustrace. Americký viceprezident se pustil do izraelské vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Premiér Benjamin Netanjahu vede Izrael špatným směrem a americká vláda je z nastoleného kurzu frustrována. S takto nezvykle ostrou kritikou nejbližšího spojence USA na Blízkém východě přišel v pondělí americký viceprezident Joe Biden. Informovala o tom agentura AP.

Foto: David Becker, Reuters

Americký viceprezident Joseph Biden

Článek

Naděje na brzký mír na Blízkém východě nejsou podle Bidena nijak velké. Svůj podíl na tom mají Palestinci i Izraelci. Viceprezident v proslovu pro organizaci J Street, která se zasazuje o mírovou dohodu mezi oběma stranami, dokonce poznamenal, že s nastoleným trendem se objevuje otázka, zda Izrael může do budoucna dál zůstat židovským a demokratickým státem současně.

„Pevně věřím, že kroky, které izraelská vláda podnikla v několika posledních letech – trvalé a systematické rozšiřování osad, legalizace předsunutých výsep, zábory půdy – nás, a hlavně Izrael vedou špatným směrem,“ prohlásil Biden.

Cílem této politiky je podle něj vytvoření jednoho státu. Biden upozornil, že v takovém státě by ovšem převažovali Arabové, z Židů by se stala menšina.

Biden navštívil Netanjahua naposledy v březnu a setkal se i s palestinským předákem Mahmúdem Abbásem. Nyní připustil, že neodjížděl zrovna v optimistické náladě. Žádná strana podle něj nemá skutečnou vůli jednat a situace je nebezpečná.

Související témata:

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký viceprezident Joe Biden

Foto: Amir Cohen, Reuters

Washington se nicméně bude nadále zasazovat o dohodu, která povede k dvoustátí, tedy k vytvoření samostatného palestinského státu. A to navzdory „občas zdrcující frustraci z izraelské vlády“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám