Hlavní obsah

Islámský stát na videonahrávce oslavuje masakr v Bruselu

Rakka

Islámský stát na internetu zveřejnil video, na němž oslavuje úterní teroristické útoky v Bruselu a vyzývá své příznivce, aby se přidali ke svaté válce. Informovala o tom agentura Reuters. Islámský stát se už dříve přihlásil k odpovědnosti za atentáty, které si vyžádaly nejméně 31 mrtvých a na 300 zraněných.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Křižácká letadla, včetně těch belgických, stále bombardují muslimy v Iráku a Levantě ve dne i v noci," říká hlas na videu s tím, že bruselské útoky byly odvetou za belgickou účast v koalici proti teroru.

Levanta je označení pro oblast na Blízkém východě odpovídající zhruba dnešní Sýrii, Libanonu, Jordánsku a Izraeli.

Válka proti nevěřícím prý patří k Islámu

"Každý muslim, který se vyzná v dějinách islámu, ví, že je svatá válka proti nevěřícím nedílnou součástí islámu," uvádí rovněž komentář devítiminutového videa.

Na záznamu je podle agentury Reuters vidět mimo jiné výcvik některých pachatelů listopadových teroristických útoků v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí. Část z nich měla belgické občanství nebo v Belgii dlouhodobě žila.

Objevují se na něm také záběry z Bruselu po útocích, ale například i francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve či republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám